Vin til nyttårsfeiringen

Champagne og engelsk musserende

Oppdag de beste vinene for nyttårsaften, inkludert en engelsk nykommer.

Champagne-flaske hvor korken akkurat har forlatt flasken. Man ser korken i farten, med glød fra stjerneskudd perfekt plassert mellom flasken og korken.
CHAMPAGNE: Nyt nyttårsaften med Champagne og engelsk musserende for en smakfull avslutning på året.
Publisert Sist oppdatert

Da er vi der igjen. Det er på tide å si takk for i år, for at dere har orket å lese 52 vinspalter. Der 104 viner er smakt og skrevet om, også i 2025. Jeg håper dere har blitt inspirert til å prøve noe nytt, og kanskje gå litt utenfor egen komfortsone? Men likevel få godt med påfyll av vintips fra de klassiske områdene? Jeg håper jeg i alle fall har klart å dekke de flestes behov.

Årets siste spalte, er naturlignok forbeholdt det beste av det beste. Nyttårsaften er kanskje enda gøyere for vinelskere enn julaften. For nå skal vi bade strupene våre i Champagne og engelsk musserende. For det må nesten være lov å si nå. At disse engelske vinene har en like stor plass ved bordet, som «storebroren» fra Frankrike.

Det er som nevnt tidligere, kanskje det eneste vi kan takke global oppvarming for. At vi nå kan få magiske viner dyrket i England, men fra det samme herlige kalkbelte som strekker seg fra nettopp Champagne, under den engelske kanal og ned til Sør-England. Og her dyrker de de samme druene. På det samme jordsmonnet, og hos mange, også med den samme dedikasjonen.

Da er vi der igjen. Det er på tide å si takk for i år, for at dere har orket å lese 52 vinspalter. Der 104 viner er smakt og skrevet om, også i 2025. Jeg håper dere har blitt inspirert til å prøve noe nytt, og kanskje gå litt utenfor egen komfortsone? Men likevel få godt med påfyll av vintips fra de klassiske områdene? Jeg håper jeg i alle fall har klart å dekke de flestes behov.

Årets siste spalte, er naturlignok forbeholdt det beste av det beste. Nyttårsaften er kanskje enda gøyere for vinelskere enn julaften. For nå skal vi bade strupene våre i Champagne og engelsk musserende. For det må nesten være lov å si nå. At disse engelske vinene har en like stor plass ved bordet, som «storebroren» fra Frankrike.

Det er som nevnt tidligere, kanskje det eneste vi kan takke global oppvarming for. At vi nå kan få magiske viner dyrket i England, men fra det samme herlige kalkbelte som strekker seg fra nettopp Champagne, under den engelske kanal og ned til Sør-England. Og her dyrker de de samme druene. På det samme jordsmonnet, og hos mange, også med den samme dedikasjonen.

Ukens anbefalinger er derfor to viner laget på de tradisjonelle Champagnedruene, der den ene er fra moderlandet, mens den andre en gøy nykommer jeg kun har nevnt tidligere når det kommer til stille viner. Simpson viser med dette at de også fint kan prestere når det kommer til viner lagt på champagnemetoden også. Og når disse også er tilgjengelig som magnum, er det det åpenbare valget til de av dere som skal ha mange gjester rundt bordet. Og så kan dere som kjører et mer beskjedent antall mennesker, kose dere med enda edlere dråper fra den magiske Champagneprodusenten De Sousa.

Godt nyttår, og takk for i 2025!

Drikk nå eller lagr i 2-5 år:

Simpsons Chalklands Classic Cuvée

Magnum: utsolgt på bestilling, inne på 5 pol,
Vanlig flaske: Basis kategori 6
799/399,-

Mmmmm, nam! Med perfekte bobler, og nydelig, gulgrønn farge, sniker også de herlige aromaene av både modne epler, toast, kjeks, frisk sitron og herlige sjømineraler seg inn nesegangene. Vinen er konsentrert, og har en herlig lang ettersmak. Drikk som aperitiff til løyromsblinis, eller til nyttårsskålen ved midnatt. 

Drikk nå eller lagr i 2-10 år: 

De Sousa Brut Grand Cru Réserve

Bestillingsutvalget, inne på tre pol,
759,90,-

Det lille familiedrevne Champagnehuset som mistet faren i bedriften for få år siden, viser her at den yngre garde fint klarer å opprettholde standarden på vinene. Dette er rett og slett en strålende Champagne. Og det er jo fryktelig deilig å av og til drikke en ren Chardonnay, med den slanke, friske stilen disse så ofte har. For her får du full uttelling på syrlig-frukt-skalaen. Tenk amalfisitroner og krispe grønne epler. Men i denne prisklassen får du også så mye mer. For med god og lang tid på bunnfallet, har vinen også det herlige autolysepreget som gjør at du får lag på lag med smak. Og ikke glem mineraliteten. For selv om det er særs bra i England, er jordsmonnet kanskje fortsatt enda bedre her.

Drikk til hummeren din på nyttårsaften, til sjøkreps eller til generell hygge på årets siste dag.

Subscribe to read more about exclusive New Year's wines

Discover the best sparkling wines for New Year's.

Learn about English wines rivaling French Champagne.

Get expert recommendations for your festive celebrations.

Bjeffet frem av Labrador