Nyheter
(+) Tidenes katastrofesommer fordrer ekstra gode viner i glasset
Det slår aldri feil. I alle fall ikke i nyere tid (på Vestlandet i det minste). Det er strålende sol når man jobber for fullt, leser til eksamen og kun får tid til å se ut på solen. Og så kommer feriedagene. Med regn. Masse regn. I skrivende stund sitter jeg med fyr i peisen og 12 kalde Bergensgrader utenfor vinduet. Ferien på Sørlandet forrige uke bød på tilsvarende vær.
Men man sparer jo en del på å være inne og hjemme heller enn å løpe mellom uteserveringer og severdigheter. Så hvorfor ikke bruke pengene på ekstra god vin og tiden på å nerde seg litt isteden? Og fortjener du ikke det når den såkalte sommerferien egentlig burde vært kalt høstferie?
Jeg bruker i alle fall min tid til nettopp dette. Jeg har som mål å få testet alle de engelske musserende som er tilgjengelig på polet før ferieslutt. Og så leter jeg etter nye, digge lagringsviner fra klassiske områder.
Jeg har tidligere skrevet om både Hattingley og Gusbourne som leverer musserende i Champagnekvalitet. Neste produsent ut er Simpsons Wine Estate som også holder mål, spesielt med tanke på at den også er ok priset. Så om du ikke har prøvd noe fra dem (de lager også digge røde og hvite viner som er tilgjengelig på polet), kan det jo være en fin måte å bruke regntunge ettermiddager på å lese (og smake) seg opp på det O’ store nye vinområdet?
Og for å avslutte, og i tilfelle du også har fått fatt i noen digge østers til helgekosen din, kommer det en Chablisanbefaling på tampen. Pr dags dato er denne 1er cruen du straks skal få høre om dempet og raffinert, og absolutt fin til slike rene smaker som østers. Men denne ville jeg først og fremst kjøpt for å lagre. Dette blir sykt spennende å smake om 5-10 år!
Drikk nå eller lagr i 5-10 år
Simpsons Chalklands Classic Cuvée NV
Bestillingsutvalget, inne på 10+ pol
399,-
I Kentget enough kan man jo si om denne vinen fra Kent i England. Her finner du en blanding av alle de tre klassiske Champagnedruene i skjønn harmoni. Vinene er klar, gul på fargen og har delikate fine bobler som samler seg fint i bunnen av glasset. Den dufter tydelig sitrus og kalkmineraler, men har også dypere» aromanoter som bakst og modne epler. Den smaker først og fremst ungt og friskt, med en god syre og masse fruktighet. Dette er magisk godt, både nå og om du lar dem ligge noen år i kjelleren. Drikk til alt du ellers ville brukt en syrefrisk og fruktig Champagne til. Som både aperitiff eller til lett sjømat eller antipasti. Nam!
Drikk nå, men lagr den helst i 5+ år:
Samuel Billaud Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2021
Bestillingsvare, inne på 6 pol
649,90,-
På østsiden av Serein-elven i Chablis finner du 1er cru-vinmarken Mont de Milieu. Dette er en av mine personlige favoritter, og jeg kan anbefale navnebroren Billaud-Simon sin vin fra samme vinmark når jeg først er inne på det. Men denne vinen her er altså tidlig i sin modningsfase, men deilig allerede. Med sin klare, gule farge og fruktige nese kan den sjarmere alle. Du kan også finne de gjenkjennelige sjømineralene her, og syren er presis og god. Drikk som sagt gjerne til østers naturell, eller om du lar den modnes litt til (eller lufter den godt og lenge før servering), vil dette være en perfekt match til grillet piggvar, smørsaus og rogn. Nå var visst ikke sommeren så gale like vel, var den vel?