Nyheter
(+) Pizzavin til ferien?
Sommer er jo ikke bare reker og østers. Rundt omkring på annenhver hytte og ute i hagene til folk dukker det opp både steinovner og andre skikkelige varianter drevet på gass som kan gjenskape litt Napoli-stemning på egen tomt i form av tynne bunner og sprøe, gode skorper på pizzaen.
Nå i 2024 er heldigvis norsk pizza blitt så mye mer en de obligatoriske grandisene så mange av oss har vokst opp med. Nå er jeg heller villig til å vedde en liten årslønn på at du har minst en i vennekretsen din som driver med suderigsbakst? Og om de enda ikke har fått øynene opp for at dette er den beste måten å lage pizzabunner på, kan du nå se på det som din oppgave å opplyse dem om nettopp dette.
Når man langtidshever en deig, og dermed bytter ut industrigjær med naturlig surdeig (som strengt tatt dannes av de forskjellige gjærsporene som finnes naturlig i luften rundt deg i kombinasjon med tid, vann og mel), får du ikke bare noe som smaker bedre. Men det er også sunnere for deg.
Gjennom den sakte prosessen dannes melkesyrebakterier som bidrar til hevingen som en spontanfermentering. Men det er ikke bare den gode smaken som kjennetegner surdegisbakst. Så mye mer av kornets næringsstoffer dukker også opp i prosessen. Du får altså i pose og sekk. Surdeigsbakst er ikke vanskelig. Du må bare planlegge litt. Og om du lurer på hvorfor det meste av brød i Frankrike og pizza i Italia smaker godt, så er det nettopp dette med langtidshevingen. Så hiv deg på trenden og få deg en surdeigsavlegger av den i omgangskretsen som allerede har dette på G.
Og så var det vinen da. Det er jo gøy å lage ulike pizza-toppinger når man først er i gang. Så her må du ha noe med god syre som tåler alt fettet i både ost og pølse. Men ikke for mye tanniner som kan kollidere med eventuelle sterke element, eller som kan overskygge mildere smaker som skinke eller kylling. Svaret er med andre ord fruktige viner uten for mye tanniner, men med masse personlighet. Jeg har derfor valgt ut en digg oransjevin og en fruktig Sicilianer. Slå deg løs både med deig og topping, og nyt de leskende vinene både før, under og etter spisingen
Drikk nå:
Heinrich Naked Orange
Bestillingsutvalget, inne på 10+ pol
219,90 kr
Selv om jeg forrige uke skrev om en oransjevin jeg mente også de som ikke liker oransjevin vil digge, må jeg si det samme om denne. Dog på en helt annen måte- her har du en variant som heller nærmer seg en saftig rosevin i smaksprofil og munnfølelse. En lett overgang om du allerede liker det med andre ord! Vinen har en nydelig, oransje farge, lukter nektarin, plommer og appelsin. Vinen har en god syre og behagelig munnfølelser med lette oransje» tanniner som nettopp egner seg ekstra godt til det meste du vil ha oppå pizzaen din.
Drikk nå eller lagre i 1-5 år:
Planeta Nocera 2022
Basis kategori 5 og 6
239,90 kr
Her har du altså din go-to pizzavin i rød variant. Med en hyggelig pris og høy kvalitet, er dette en all arounder som vil treffe både de som vanligvis kun drikker tunge viner, og dem som foretrekker de lette, da du her befinner deg fint balanserende i midten. Laget på den mindre kjente druen Nocera, får du en vin som er tett og fin i fargen og lukter spennende av både urter, anis, blåplomme og bjørnebær. Vinen har god syre, behagelige tanniner og den plukker fint opp både krydder- og frukttonene fra nesen på smak. Gled deg til et nytt bekjentskap fra Planeta!