IN live

Fakta om umami-kilder

Publisert Sist oppdatert

Her er en liten oversikt over ulike kilder til den femte smaken – umami.

Animalsk:

*Parmesan og vellagrede oster

Her er en liten oversikt over ulike kilder til den femte smaken – umami.

Animalsk:

*Parmesan og vellagrede oster

* Spekeskinke, bacon, fenalår og roastbiff

* Klippfisk, tørrfisk og ansjos

* Kjøttkraft og beinbuljong

Vegetarisk/vegansk:

* Tørket og stekt sopp (shiitake, portobello, østerssopp)

* Tomatpuré, soltørkede tomater og ketsjup

* Soyasaus, tamari (japansk soyasaus) og miso

* Kombu (tang) og andre typer sjøgress

* Ernæringsgjær og fermenterte belgfrukter

Industrielle produkter:

* MSG (mononatriumglutamat)

* Umami-salt med sort hvitløk og sopp

* Dashi-pulver og umami-paste

* Kewpie-majones og fermenterte sauser

* Umami Bomb, Red Boat fiskesaus og koji-baserte smakstilsetninger

(Kilde AP)

(NTB)

Bjeffet frem av Labrador