Vinspalte

Perfekte viner til lutefisken

Hvilke viner som løfter lutefisk til nye høyder? Vår vinekspert kommer med to gode anbefalinger!

Det er ikke bare øl og akevitt som passer til lutefisken.
Publisert Sist oppdatert

Da har vi kommet til julematen for viderekommende. For voksne, stort sett. Men ikke la deg skremme. Min datter som akkurat flyte fire, har allerede spist både lutefisk og tilbehøret med stor glede allerede i tre år. Det er bare å lage fisken bra nok, om det er lov å si.

Jeg var selv godt voksen før jeg falt for denne retten. Etter å ha blitt servert overlutet, undersaltet fisk i form av geleklumper flytende i vann, var det kanskje heller ikke så rart at jeg ikke så sjarmen med denne juleretten. Men om du salter fisken raust på forhånd, lar vannet renne vekk og damper dem til perfeksjon- da og først da, blir dette magisk godt. Da er lutefisk plutselig de beste torskestykkene du kan få. Og du ender opp med å drømme og crave nettopp lutefisk.

Men hva dikker man til en rett som mildt sagt har fått juling? I form av å bli «forgiftet» av kaustisk soda, og så ihjelsaltet med grovsalt? Og så servert sammen med fettete bacon, sterk sennep, søt sennep og ertepure?

Da har vi kommet til julematen for viderekommende. For voksne, stort sett. Men ikke la deg skremme. Min datter som akkurat flyte fire, har allerede spist både lutefisk og tilbehøret med stor glede allerede i tre år. Det er bare å lage fisken bra nok, om det er lov å si.

Jeg var selv godt voksen før jeg falt for denne retten. Etter å ha blitt servert overlutet, undersaltet fisk i form av geleklumper flytende i vann, var det kanskje heller ikke så rart at jeg ikke så sjarmen med denne juleretten. Men om du salter fisken raust på forhånd, lar vannet renne vekk og damper dem til perfeksjon- da og først da, blir dette magisk godt. Da er lutefisk plutselig de beste torskestykkene du kan få. Og du ender opp med å drømme og crave nettopp lutefisk.

Men hva dikker man til en rett som mildt sagt har fått juling? I form av å bli «forgiftet» av kaustisk soda, og så ihjelsaltet med grovsalt? Og så servert sammen med fettete bacon, sterk sennep, søt sennep og ertepure?

La meg si det igjen. Julematen er tortur for vinkelnerne. Men når man så finner noe som treffer, blir man tilsvarende fornøyd med resultatet. Og det går faktisk an å treffe.

Du må gå for rike eller lett oksyderte viner med god syre fra områder du kanskje ikke drikker så mye av, i alle fall ikke av den druen jeg tenker på. «For et tips!», vil sikkert noen av dere si nå. Men hallo, jeg skal faktisk komme med noe konkret, slapp helt av!

Og om du vil ha noe litt friskere, kan vi heller vende tilbake til det klassiske. Chablisen som kommer som anbefaling nr 2, er ganske atypisk for området. Men akkurat kraftig nok til at også den blir et perfekt følge til denne siste juleretten. 

Så god jul til alle, så snakkes vi til nyttårsbobler neste uke!

Drikk nå eller lagr i 2-10 år:

Birichino Jurassic Park Old Vines Chenin Blanc

Bestillingsvutvalget, inne på ett pol.
Pris: 399,90,-

En vin som blander det beste fra to verdener. Tenk den herlig, lekende frukten til Chenin blanc, men så dyrker du den i herlige California før du fatmodner den og lar den kose seg lenge på bunnfallet. Da får du akkurat nok syre og struktur til at dette takler både baconen og luten i fisken. Nam!

Drikk nå eller lagr i 2-5 år:

Dom. de l'Enclos Chablis

Bestillingsutvalget, inne på tre pol.
Pris: 339,90,-

Det er jo heller ikke feil med litt Chardonnay. Denne her er deilig kompleks, både på duft og smak. Den lukter herlig sitrus- og eplepreget, samt at den har et fint lag av mineralitet. Ettersmaken vil vare helt til nyttår, og dette er en eksepsjonell matvennlig vin. Bare å glede seg, med andre ord.

Subscribe to read more about festive wine pairings

Discover the perfect wines for advanced Christmas dishes.

Learn expert tips for pairing wine with lutefisk.

Uncover unique wine recommendations for your holiday table.

Bjeffet frem av Labrador