Vin og mat

(+) Folk sliter med sukker og ultraprosessert mat – men hva med egg?

(+) Folk sliter med sukker og ultraprosessert mat – men hva med egg?
Publisert Sist oppdatert

Du vet du lever i 2025 når det er mer forvirrende å spise et egg enn å forstå rentenivået i USA. Det nyeste kapittelet i sagaen Hva er egentlig sunt?» handler – tro det eller ei – om EGGET. Det lille mirakelet i kjøleskapet. Rimelig, mettende, proteinrikt, og nå altså… problematisk?

For da de nye norske kostrådene kom i fjor, snek det seg inn en formulering som fikk mange av oss til å klø oss i hodet: Inntil ett egg om dagen kan inngå som del av et sunt kosthold.»

Inntil ett egg? Hva betyr det? At to egg om dagen plutselig sender deg rett til hjerteavdelingen? Eller at det er greit med ett egg – så lenge du ikke smiler for bredt mens du spiser det? Og hva hvis det er i en omelett? Har du da brukt opp kvoten for flere dager?

Fra eggerøre til hoderøre

Vi mennesker er rare. Vi elsker enkle svar. Spis dette, men aldri det. Dette er sunt. Dette er livsfarlig.» Så kommer helsemyndighetene med noe som minner om en slags forsiktig passiv-aggressiv anbefaling. Ikke akkurat et rungende JA til egg, men mer sånn: Joda, egg er greit… men bare ett. Kanskje. Men litt usikker.»

Og da blir vi forvirra.

For det finnes ikke solid forskning som sier at folk blir syke av å spise to eller tre egg om dagen. Tvert imot. De nyeste nordiske ernæringsanbefalingene (NNR2023) konkluderer med at det ikke finnes nok bevis til å gi et kvantitativt råd om egg i det hele tatt. Altså, man vet ikke nok til å sette en grense. Likevel gjør man det. Hvorfor?

Kolesterolspøkelset rir igjen

Gamle myter dør sakte. Før i tida ble egg nærmest behandlet som små kolesterolbomber som kunne detonere inne i blodårene dine. Men nå vet vi bedre. For de aller fleste har kolesterolet i maten lite å si for kolesterolet i blodet. Det finnes riktignok noen som reagerer mer enn andre – men det gjelder også for jordbær, nøtter og svigermødre. Det betyr ikke at vi forbyr dem.

Likevel nevnes det i kostrådene at flere enn ett egg om dagen kan øke kolesterolet – og det er sant at det kan skje. Men det er altså individuell respons. Litt som om vi skulle si: Ikke gå i trapper, du kan falle.» Ja, du kan, men de fleste klarer seg helt fint.

Dessuten er det langt mer komplekst enn som så. Kan det hende vi har blitt unødvendig skremt med kolestorol altfor lenge? Dette skal jeg komme tilbake til ved en senere anledning.

Men gamle myter henger igjen. Og det som skjer da, er at folk dropper ekte mat som egg. I stedet velger ultraprosesserte produkter, matlignende “greier” som lover å være “hjertevennlig” og “kolesterolfri”. Sunnhetsvaskede produkter som egentlig er stappfulle av billige ingredienser du ikke aner hva er.

La oss snakke om hva som faktisk skjer når du spiser egg til frokost

Det finnes en studie jeg synes illustrerer det hele godt, Frokoststudien: To grupper gutter fikk hver sin type frokost. Den ene gruppen fikk omelett. Den andre fikk frokostblanding med melk. Resten av dagen fikk de spise det de ville. Resultatet? Guttene som spiste omelett, spiste langt mindre resten av dagen – de var rett og slett mettere og mer tilfredse.

Dette ser jeg gang på gang i praksis hos de jeg jobber med. Når vi bytter ut frokostblanding, juice og knekkebrød med et skikkelig måltid – gjerne med egg – får vi stabilt blodsukker, færre cravings, bedre konsentrasjon og mindre småspising.

Det er ikke magi. Det er fysiologi.

Så hva er egentlig verst; å spise to egg til frokost – eller å spise søt frokostblanding med melk og tenke at det sunt» fordi det var med et glass appelsinjuice?

Folk er ikke dumme – de er bare forvirret og lei av motstridende råd

Folk jeg møter vil gjerne spise sunt. De prøver! Men de blir sprø av alle signalene som dras i alle retninger. Skal vi spise fettfattig, plantebasert, ketogent eller blåsoner? Skal vi faste? Eller spise hver tredje time?

Og midt i alt dette kommer helsemyndighetene og sier: “Du kan spise egg… men bare ett.” Det er som å kaste bensin på et allerede rådende kaotisk terreng. Det skaper ikke trygghet – det skaper bare mer usikkerhet og dårlig samvittighet.

Egg = ekte mat

Egg er mat bestemor kjente igjen. Det er ikke ultraprosessert, det kommer ikke med en lang innholdsfortegnelse, og det er ikke noe du trenger doktorgrad i kjemi for å forstå.

Det er rett og slett et lite kraftverk av næringsstoffer: proteiner, vitaminer, fett, jern, kolin, antioksidanter og vitamin D (og dét trenger vi virkelig i dette landet hvor sola bare viser seg fra november til februar og så drar på ferie igjen).

Så hva bør vi egentlig spise?

Mitt forslag:

  • Spis mat som metter som proteiner, sunt fett og grønnsaker
  • Spis mat du skjønner hva er
  • Spis egg – de er ikke djevelens verk selv om det finnes oppskrifter på djevelegg
  • Vær mer redd for produkter med merking som lover “naturlig” – men som egentlig er laget av sukker, sirup og “marketing”.

Og til helsemyndighetene. Vi heier på dere. Vi vet det er vanskelig. Men når dere lager råd som er så vage at de kan tolkes i alle retninger, da gjør dere folk mer forvirra og ikke tryggere. Hvis dere ikke har solid nok dokumentasjon til å gi et tydelig eggråd, så la det heller være.

Og til deg som står med et egg i hånda og lurer

Spis det. Med glede. Kanskje til og med to.
Det er større sjanse for at du dør av stresset over kostholdsråd enn av ett egg “for mye”..

Hva passer vel bedre enn å runde av denne kronikken med en oppskrift på nettopp omelett!!

Omelett med fennikel og oliven

4 ss smør
1/2 fennikel i tynne skiver, uten blader
1 fedd hvitløk
1 tomat, hakket
0,6 dl finhakket fersk basilikum
1 dl oliven uten stein
3 egg, vispet
Fetaost eller gulost
Salt

FREMGANGSMÅTE:

Varm 2 ss av smøret i en stekepanne ved middels til høy varme. Ha i fennikel og stek til den er så vidt brun. Tilsett hvitløk og tomater og stek i fem minutter til.

Ha det i en skål og bland inn oliven og basilikum. Krydre lett med salt.

Varm resten av smøret i stekepannen. Ha i de vispede eggene.

Etter ca. 3 minutter når omeletten begynner å bli fast, legg fyllet på den ene halvdelen av omeletten og topp med ost. Brett den siden uten fyll over den andre siden, stek videre i ca. 1 minutt før du legger omeletten på en tallerken.

TIPS:

Server gjerne med frisk salat og cherrytomater.

Bjeffet frem av Labrador