Vin og mat

(+) Vin & svin til jul

(+) Vin & svin til jul
Publisert Sist oppdatert

Etter en liten Beaujolais-pause forrige uke, er vi nå tilbake til julematen. Nestemann ut er svineribbe. Her får man lyst kjøtt, men masse fett, både i form av krønsjy svor og smeltet spekk som herlige lommer mellom kjøttlagene. I tillegg kjører man på med såkalte vinfiender» i form av kraftig umami-rik saus, samt rødkål og surkål på siden. Her er det lett å trå feil med andre ord.

Men da kan du alltid huske tilbake til hovedreglene for god mat- og vinmatching. Fett må ha syre. Umami vil ha frukt. Lyst kjøtt vil ha lettere viner, og kålen med masse syre er heldigvis glad i det samme som fett og umami, altså frukt og syre.

Om man drikker rødt eller hvitt på siden, er nok vel så mye forankret til tradisjon som til vinfaglige avgjørelser, men begge deler kan fungere bra så lenge du forholder deg til huskelisten over. Det er selvfølgelig alltid lov å gå for øl og dram istedenfor (eller i tillegg til) nevnte viner, men nå får du iallfall presentert noen av mine favoritter til klassisk ribbe. Og så er de faktisk så fruktig og leskende begge to, at om du vil gjøre en asiatisk twist på ribben en annen juledag enn selve julaften, vil de takle det også.

Etter en liten Beaujolais-pause forrige uke, er vi nå tilbake til julematen. Nestemann ut er svineribbe. Her får man lyst kjøtt, men masse fett, både i form av krønsjy svor og smeltet spekk som herlige lommer mellom kjøttlagene. I tillegg kjører man på med såkalte vinfiender» i form av kraftig umami-rik saus, samt rødkål og surkål på siden. Her er det lett å trå feil med andre ord.

Men da kan du alltid huske tilbake til hovedreglene for god mat- og vinmatching. Fett må ha syre. Umami vil ha frukt. Lyst kjøtt vil ha lettere viner, og kålen med masse syre er heldigvis glad i det samme som fett og umami, altså frukt og syre.

Om man drikker rødt eller hvitt på siden, er nok vel så mye forankret til tradisjon som til vinfaglige avgjørelser, men begge deler kan fungere bra så lenge du forholder deg til huskelisten over. Det er selvfølgelig alltid lov å gå for øl og dram istedenfor (eller i tillegg til) nevnte viner, men nå får du iallfall presentert noen av mine favoritter til klassisk ribbe. Og så er de faktisk så fruktig og leskende begge to, at om du vil gjøre en asiatisk twist på ribben en annen juledag enn selve julaften, vil de takle det også.

Kos deg med vinen og lykke til med svoren på ribben også i år!

Matcher surkålen på en måte du ikke trodde var mulig:

Lehnert-Veit Goldtröpfchen Feinherb Alte Reben 2021
Bestillingsutvalget, inne på tre pol
325,-

Den litt rare mellomklassifikasjonen feinherb er akkurat det du trenger for ribbe og surkål. En liten perle fra Mosel som har nydelig høy syre, deilig munnfølelse grunnet sukkerinnholdet og en herlig eplete frukt. Denne er altså alt du trenger til å hamle opp med både fett og kål. Hva med å raspe litt grønt eple i surkålen for å friske den enda mer opp og optimalisere matchen? Og med behagelige 11,5% er det greit å ta litt påfyll uten å få dårlig samvittighet selv på julaften.

Rød jul til ribben:

Delrieu-Ducleux Le Jeau 2022
Bestillingsutvalget
259,90,-

Frukt er som sagt stikkordet, så da blir dette din nye bestevenn. Utrolig nok er den laget på 50% Cabernet Franc, men her er ingen grønnpaprikasmak, bare friske bær. De resterende 50% av druemiksen er Grolleau, og denne tilfører friskhet og jucyness. Her kan du lesse på med rødkål uten å være redd for hverken det eller at ikke vinen vil takle fettet. Kos deg, og for en hyggelig pris på denne vinen! Men test kanskje om dette er din stil før julaften sånn i tilfelle da dette ikke en tradisjonell anbefaling.

Joys har en master i litteraturvitenskap hvor hun skrev om mat og vin i litteraturen. Ellers er Joys utdannet vinkelner ved Kulinarisk akademi (2015) hvorpå hun ble kåret til årets smaker i 2015.
Picture of Madeleine Joys
Bjeffet frem av Labrador