Vin og mat

Vin fra øverste hylle

Øyhopping i vinland
Vår vinekspert Madeleine Joys kommer med ukentlige anbefalinger.
Publisert Sist oppdatert

Det er rart med det, hvordan vi tenker om pris. Når man er ute på restaurant eller bar, regner de fleste av oss 4-500 kroner som et kupp, om vi da får noe deilig i glasset. Men gud forby om man driver og kjøper slikt på Polet! Har du brukt 400 kr på en flaske vin, er du sprø!» er en setning jeg ofte får høre.

Men er jeg egentlig det? Selv om jeg elsker å gå ut å spise (og er pålagt å gjøre det en gang i uken gjennom min jobb som matananmelder), har det etter kovid blitt mer og mer av hjemmemiddagene. Og jeg synes det egentlig er helt greit. Noe som også muliggjør gode middags- og vinopplevelser langt hyppigere enn om de alltid skal være ute. Særlig når man har småbarn.

Men, nok om det. På disse hjemmemiddagene vil jeg drikke godt. Jeg spiser jo ikke nødvendigvis hjemme for å spare penger, men for å slappe av. Og siden man da handler vin til innkjøpspris, kan man ja, velge fra øverste hylle.

Ukens anbefalinger består av to helt forskjellige, men fullstendig magiske hvitviner. Den ene er som en myk og mild klem en dag du føler deg litt frynsete. Mens den andre er stor, utfordrende, kompleks og legendarisk.

Er du klar for å bryte med tanken om at 250 kroner på polet er dyrt, og heller sikre deg noen av de siste flaskene av disse her?

Drikk nå eller lagr i 10+ år:

Joh. Jos Prüm Graacher Himmelreich Riesling Kabinett 2022
NB: Her må du bo i Oslo for å få fatt på vinen, men legg neste årgang inn med varsel slik at også andre kan kjøpe denne i fremtiden.
459,90,-

Du vet jo at jeg er glad i Riesling. Og om du ikke allerede var det, blir du det av å drikke nevnte vin. Den er herlig frisk, med skyhøy syre, behagelige 8% alkohol og en nesten balsamisk munnfølelse. Vinen er den perfekte matchen til alt av spicy asiatisk mat når den drikkes ung. Men den er ekstremt lagringsdyktig og oppleves da som tørrere, og derfor også mer passende til mer komplekse retter av lyst kjøtt eller annen fugl i fremtiden. Gi denne vinen til en som tror ikke liker Riesling, så blir de frelst for alltid.

Drikk nå eller lagr i 5-10 år:

Lopez de Heredia Viña Gravonia Blanco 2017
Bestillingsvare, inne på ni pol,
470,20,-

Aldri smakt moden, hvit Rioja sa du? Da er det på tide. Dette er så godt, også for folk som vanligvis ikke liker denne vinstilen. Alt fra produsenten Lopez de Heredia er egentlig verdt å prøve. Og denne intense, dype, nøttete herligheten klarer å speile retter med mye katarakter. Vinen kan fint nytes sammen med høstens Mont d’Or, så vel som til tradisjonsretter som årets fårikål eller til og med til lutefisken når den tid kommer. Nam!

Bjeffet frem av Labrador