Vin og mat

(+) Klar for enda mer rosa dråper i glasset?

Øyhopping i vinland
Vår vinekspert Madeleine Joys kommer med ukentlige anbefalinger.
Publisert Sist oppdatert

I helgen kommer væromslaget til Vestlandet. Etter ukesvis med det som ikke kan beskrives som noe annet enn helt fantastisk vær, skal vi igjen finne frem paraplyene.

Kanskje vi aldri har trengt rosevin mer enn nå? For å holde på de ganske magiske forsommerminene vi allerede har fått laget i april og mai?

Som nevnt tidligere, gikk jeg for de lyse, lette variantene forrige uke. Nå er det på tide med de som er mer intense, både i fargen og på smak.

Som mange vet, lages rosévin av røde druer. Der druekjøttet er lyst, er det skallene som innehar fargen, mye av smaken og ikke minst tanninene. Intensiteten på vinen er derfor ofte avhengig av hvor lang tid most og skall får på å kose seg sammen. I tillegg til at det selvfølgelig er en variasjon mellom druetypenes karakteristika som spiller inn.

Om en vin har en dyp rosafarge, kan vi derfor somoftest regne med at den har fått lengre tid sammen med skallet. Dette gir, på samme måte som oransjevin, viner med noe mer struktur, hint av tanniner og de smakskomponentene som kun ligger i skallet. Dette fører også til at vinene er enda mer matvennlig, og kan fungere som kameleoner ved middagsbordet. En litt kraftig rosévin kan altså takle det meste. Her er alt fra lette salater til kjøtt så mørkt som mangalitsagriser og lammekjøtt mulig.

Litt tilfeldig, blir begge vinene denne uken østerrikske. Dette er et vinland mange glemmer, og ikke skjønner jeg hvorfor. De er ofte ekstra prisgunstige, kanskje på grunn av den beskjedne etterspørselen? Men her er det bare å glede seg til en sommerlig fruktfest på glass. Og så er jeg redd for at det kanskje kommer enda en rosevinsspalte neste uke, eller er dere lei nå?

Drikk nå:

Rabl Zweigelt Rosé 2024
Bestillingsutvalget, inne på 10+ pol
164,90,-

Det er kanskje litt farlig at disse vinene er så billige. Da får jo man lyst til å fylle hele kjøleskapet. Men det er kanskje ikke så dumt, så er sommeren i boks med tanke på smak i det minste? Laget på en av mine favorittdruer, Zweigelt, får du en lekker, middels dyp rosa vin. Den dufter godt av markjordbær, røde plommer og noe mer urtete, og smaker likeens. Den har god syre og kropp». Jeg åpnet den til en enkel hverdagsrett i form av tomatisert lammeragu og pasta. Det kan trygt gjentas. PS: Finnes også på magnum.

Drikk nå:

Langmann Schilcher Frizzante 2024
Basisutvalget, kategori 5
174,90,-

Har du ikke drukket en schilcher før? Da er det på tide! Denne rakkeren finnes både i perlende (som her), som stillevin og skikkelig musserende. Og for min del blir det ikke hverken vår eller sommer før jeg har lullet i meg noen glass av en av disse. Renere frukt og krispere syre er det faktisk vanskelig å finne andre steder. Laget på druen med det kronglete navnet, Blauer Wildbacher, kan du forvente deg en intens aroma av rabarbra, rips og stikkelsbær. Jeg liker å lage hel kylling med rabarbrasaus til denne vinen. Eller sleng på noen syltede rips eller stikkelsbær i en chevresalat. Dette er så sommerete» du får det til. Nyt og prøv gjerne ut alle variantene, både med og uten bobler.

Bjeffet frem av Labrador