Vin og mat

(+) Her er mai-boblene du bør velge

Øyhopping i vinland
Vår vinekspert Madeleine Joys kommer med ukentlige anbefalinger.
Publisert Sist oppdatert

Da var endelig de grå månedene over. Bjørken har allerede fått blader på seg, kirsebærtrærne er i full blomst og jeg har sjeldent gledet meg mer til denne tiden av året. Av mange grunner. En av dem er jo en drøss av ekstra fridager, festdager og inneklemte bonusdager. Og ikke minst, særs mange anledninger til å drikke skikkelig god Champagne.

Her forleden hadde Bergen besøk av en helt eminent produsent fra nevnte område. Og der man ofte bare får smake husenes non-vintage, slo de på stortrommen med en rekke av topp-cuveene. Produsenten Francis Boulard Et Fille er verdt å følge med på. Et familedrevet hus som nå styres av kvinnen bak Et fille»-delen av navnet, Delphine Boulard, lager ganske så magiske viner litt nord for Reims. De er øko- og bio-sertifiserte, og lager klokkeklare, levende, livlige og ekstremt gode viner. Her kommer det hele tre anbefalinger fra din nye favorittvinmaker i Champagne.

Drikk nå eller lagre i 2-10 år:

Francis Boulard Champagne Les Murgiers Brut Nature
Bestillingsvare, inne på ett pol
699,90,-

For de som allerede har begynt å planlegge for 17-mai, kan dette være en fin flaske å unne seg. Vinen har en gøy druemiks med 70% pinot Menuier, 25 % Chardonnay og 5% Pinot Noir. Og etter 30 måneder med modning på flaske har den både lett autolyse og frisk frukt i skjønn harmoni. Dette gjør at vinen funker bra for seg selv og til mat. Her kan både vannkringler med fenalår og kransekaken få komme frem på bordet og champagnefrokosten starte.

Drikk nå eller lagre i 2-15 år:

Francis Boulard Et Fille Champagne Mailly Grand Cru Extra Brut
Utsolgt, kun inne på to Oslo-pol, men der er det en ok mengde flasker
999,90,-

Denne cuveen var tilgjengelig da jeg forberedte meg til denne spalten. Men så fant alle andre ut at dette også var kjempegodt, og den forsvant fort. Men- det er 28 flasker i omløp fortsatt, så her kan oslofolk fortsatt gjøre et kupp. Den får derfor være med som en bonusvin. Druemiksen er 60% Pinot Nori, 40% Chardonnay. Vinen er dyp gyllen, noe oksidativ i stilen, rik, full av autolysepreg og fint balansert med en fruktighet som minner om modne, gule epler. Dette er klasse. Enkelt og greit.

Drikk nå eller lagre i 2-10 år:

Francis Boulard Champagne Les Rachais Blanc de Blancs
Bestillingsvare, inne på ett pol
1250,-

En av Boulards toppviner er denne Blanc de Blancs-en som har fått hele 70 måneder med modning på flaske. Det er lenge siden jeg har fått servert en så kompleks Champagne. Dette er ikke en 17-mai-vin hvis du er mange rundt bordet. Men om du er en liten gruppe med vin-nerder, er det bare å kjøre på. Gled deg til enda mer autolyse enn forrige vin. Her er det så mye nøtter, brioche og bolledeig at det nesten er vanskelig å forestille seg det. Men igjen er disse tunge» aromaene fint balansert av frukten. Denne gangen i form av den tørkede varianten av aprikos, kandisert appelsin og alt annet du kan koble til en moden Champagne fra en god produsent. Drikkes for seg selv i stillhet, det fortjener denne vinen.

Joys har en master i litteraturvitenskap hvor hun skrev om mat og vin i litteraturen. Ellers er Joys utdannet vinkelner ved Kulinarisk akademi (2015) hvorpå hun ble kåret til årets smaker i 2015.
Picture of Madeleine Joys
Bjeffet frem av Labrador