Vin og mat
(+) Hvit januar, noen?
Ja, dette er et dårlig ordspill. Hilsen kvinne (37) med pappahumor. Beklager det. Hvit januar i en vinsplate innebærer selvfølgelig hvite viner, ikke alkoholfritt (selv om det faktisk finnes mange og gode alternativer på denne fronten også).
Nå som det har gått en drøy uke inn i det nye året, er man kanskje klar for større smaker? Litt mer intensitet på dråpene enn rett etter nyttår? Men du vil samtidig passe på hva du putter i deg? Svaret mitt er da å la sunnheten bli servert på tallerkenen og heller gå for kvalitet fremfor kvantitet i glasset. Det holder jo ofte med ett perfekt glass. Som nevnt så mange andre ganger tidligere i denne spalten, er sjømaten alltid best i den kalde årstiden. Og med tanke på de temperaturene vi har hatt over hele landet i det siste, bør både fisk og skalldyr sjeldent ha smakt bedre.
Turen denne uken går til Chablis og Santorini. En stor vin til havets konge er lov, også i januar. Og så var det nyehtslansering på onsdag, der en gammel venn fra øyen Santorini kom i ny årgang. Så her kan du både bade i klassiske dråper, og drømme om at du faktisk bader i asurblått hav mens du drikker vin fra Hellas. Vel bekommen!
Drikk nå eller lagre i 2-10 år:
William Fèvre Chablis Domaine 2022
Bestillingsutvalget, inne på 3 pol
329,90,-
Kanskje ikke den mest originale produsenten, men denne Chablisen er skikkelig digg. Litt ung (som betyr at du gjerne kan lagre den i kjelleren din), så det er greit å gi den tid på en karaffel før servering. Da vil du få en vin som er lys, gul på fargen, dufter sjømineraler, steinfrukt og sitrus. Den er frisk, akkurat passelig fyldig og velbalansert mellom frukt og mineralitet. Jeg drakk denne til hummer naturell, men den kan fint gå til et godt stykke pannestekt kveite eller torsk og beurre blanc.
Drikk nå eller lagre i 2-5 år:
Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2022
Basisutvalget, kategori 6
369,90,-
Åh, tenk på dem som kunne ha drukket denne på en brygge på Santorini heller enn hjemme i en litt for kald stue. Men men, det hjelper at dette er en magisk vin som minner meg på å huske å drikke andre druer enn kun de klassiske. Laget på den vulkanske øyen på 100% Assyrtiko og lagret både på både ståltank, eikefat og keramikk får man følgende uttrykk: Vinen er høyaromatisk og fruktig, krydret og nøttete på nesen. Smaksmessig har den strålende syre og et aromabilde som følger opp nesen. Og ikke minst, den har den karakteristiske flintaktige mineraliteten som ofte kjennetegner disse vinene. Drikk til alle retter med skjell, som pasta vongole, eller bare digge bokser med hermetiske muslinger og godt brød.