Vin og mat
(+) Ut av komfortsonen
Jeg er visst i det rebelske hjørnet for tiden. Forrige uke fikk dere viner som nesten ikke kostet noe som anbefalinger, og denne uken har jeg tenkt å dra dere så langt ut av konfortsonen som jeg får til.
Du skal nemlig får smake på både druer og vinstiler du kanskje skyr som pesten? Tar du utfordringen, eller scroller du deg raskt videre i håp om at det neste uke kommer noe klassisk Burgund tilbake i monitor? Oki da, om du lover å prøve noe nytt denne uken, skal jeg inkludere minst en Chardonnay i neste spalte.
Så, er du klar for Gewurztraminer med skallkontakt i to varianter?
Det trodde ikke jeg at jeg var, før jeg møtte produsenten Vignoble du Rêveur. Mathieu har tatt over vinproduksjonen etter sin bestefar, og driver med øko- og bioproduksjon i grenselandet Alsace.
Jeg har tidligere anbefalt dere en av hans mer klassiske viner, men denne uken kjører jeg på med det ukonvensjonelle. Fellesnevneren for alle hans viner er likevel god konsentrasjon, tydelig mineralitet og herlig frukt.
Selv om du kanskje ikke pleier å drikke hverken Gewurztraminer eller viner med skallkontakt, er jeg sikker på at jeg kan overbevise om at også det er en god idé, om du tør å prøve en av hans varianter. Tar du utfordringen?
Drikk nå:
Vignoble du Rêveur Alsace Pierres Sauvages 2022
Bestillingsutvalget
309,90,-
Vinen har en nydelig rosafarge som kommer naturlig av skallet. Og når det kommer til duften, hopper det florale rett ut av glasset. Denne Gewurztramineren inntar du enten et elsk- eller hatforhold til, da det tilnærmet er som å dufte på en rosebusk dette her. Men selv om syren ikke er den tydeligste, er dette likefult en balansert, leskende og fruktig vin. Her vil jeg spise persiske retter med rosevann, lyst kjøtt eller lette salater med både urter og spiselige blomster i. Alt annet enn konvensjonelt, men hallo så godt!
Drikk nå:
Vignoble du Rêveur Alsace Artisan 2022
Bestillingsutvalget
399,90,-
Om du likte den forrige vinen, kommer du nå til den beste Gewurztramineren jeg kanskje har smakt? Det er en grunn til at denne druen er noe jeg særs sjeldent har anbefalt. Det er fordi jeg liker stramme, syrefriske viner med beskjeden alkohol. Mens Gewurztraminer er kjent for lav syre og høyere prosent. Det gjelder ikke for vinene laget av Mathieu. Han klarer å lure både frukt og syre ut av mosten, og de 14% vinen utrolig nok har, merkes ikke. For her igjen får du en vin som er nydelig, gammelrosa på fargen og dufter digg av gule steinfrukter som hvit fersken og aprikos, samtidig som den har det fine florale preget ved seg. Du smaker også at dette er kvalitet, i form av at strukturen er god, mineraliteten tydelig og ettersmaken lang. Her kan du gjerne spise salat med grillet fersken til, lyst kjøtt eller hvit fisk. Og ikke vær redd for å bruke friske urter og store smaker i møte med denne oransjevinen heller.