Vin og mat
(+) Rødvin-sommer
Etter å ha nippet til primært hvitt, rosé eller bobler så langt denne sommeren, er det på tide å skifte farge. Lett kjølt rødvin er faktisk likeså passende i solen, som de lysere variantene. Så lenge man velger rett vin, vel å merke.
For du vil sjeldent ha masse tanniner, eik og struktur i glasset når du er på jakt etter noe leskende. Da vil du ha fløyelsmyke tanniner og masse frukt, gjerne ispedd greit med syre for å riste litt i smaksløkene slik at du ikke sovner i solen.
Da er det greit å jakte på druer med tynt skall og tilhørende lavt tannin-nivå. Turen går ofte til Frankrike når jeg nevner disse kvalitetene. Men for dere som allerede har startet å gjette på område, skal vi faktisk ikke til Burgund denne gangen. Den ene vinen er strengt tatt laget på Pinot Noir, men fra det herlige området Jura. Og førstemann ut er kanskje fra den beste regionen for florlette rødviner: Beaujolais.
Så, nå er det bare å kjøpe inn vinene og huske å kjøle dem godt før servering. Og om temperaturen forblir på 30 grader når du har tenkt å drikke dem, er det helt lov å servere dem kjøleskapskalde. For innen 15 minutter i glasset, vil de være perfekt drikkeklare. Og nå kan du endelig unne deg noen kjøttmiddager i sommervarmen. Nyt varmebølgen og kalde rødviner!
Drikk nå:
Dom. de la Plaigne Famille Roux Beaujolais-Villages 2023
Basisutvalget, kategori 4
199,90,-
En liten fin, villages-vin som kan leske alle tørste struper. Vinen er blårød på fargen, og dufter herlig av sure kirsebær, urter, fioler og morell. Den har som sagt de lovede, snille tanninene, og særs god syre. Derfor vil denne vinen være et fint følge til kjøttstykker med en del fett. Tenk and, svinenakke eller bare en rik og god pasta bolognese. Det trenger jo ikke å være mer komplisert enn som så.
Drikk nå, eller lagr i 5-7 år:
Fumey Chatelain Aux Melinaux Arbois Pinot Noir 2022
Bestillingsutvalget, inne på ett pol
409,90,-
Dobbel pris, men kanskje også dobbel lykke? For her er vi et godt kvalitetshakk opp. Men det betyr ikke at vinen er tung! Fumey Chatelain klarer fint å lage deilige, saftige Pinot Noirer som samtidig er komplekse. Vinen er herlig lys, både på farge og duft. Den er rødbærspreget, både på nese og smak. Tanninene er velintegrerte, og vinen har flere lag med smak, der både terroir og en herlig urtete aroma kommer i tillegg til nevnte fruktbilde. Her kan du servere litt mer komplekse retter. Det er lov å gå for både hjort og gås til denne vinen. Men jeg har også drukket den til helstekt kylling med hell. Men da passer det fint å lage en morkelsaus, eller se om du finner noen lubne og fine kantareller i skogen du kan servere til.