Vin og mat

På høy tid! To gode overgangsviner

Øyhopping i vinland
Vår vinekspert Madeleine Joys kommer med ukentlige anbefalinger.
Publisert Sist oppdatert

Da står vi her med én fot i sommeren, og én godt på vei inn i høsten. På tirsdag hadde vi høysommerstemining i Bergen, mens denne teksten skrives iført ullgenser.

Det er altså på høy tid å begynne å drikke litt mer rødviner igjen. Og som nevnt for et par uker siden, er vi på vei inn i viltsesongen. Men denne uken er fokuset på lettere viner som ja, skal gjøre overgangen fra sommer til høst mer behagelig. For det er rett og slett ordet behagelig» som er det mest beskrivende i denne sammenhengen. Her snakker vi silkemyke tanniner, behagelig munnfølelse og kjølig frukt.

Den første vinen ut er da ingen overraskelse. Vi skal til Beaujolais. Gamaydruen er jo egentlig definisjonen på nevnte vinstil. Og det er aldri feil.

Den neste vinen er kanskje mer overraskende i og med at den er laget på en drue som også kan bli både kraftig og alkoholisk. Men denne varianten av Zinfandel er rett og slett bare kjempeleskende. Og med behagelige 12,5% alkohol er dette akkurat hva du trenger på en halvkjølig sensommerkveld med høst i luften.

Drikk nå eller lagre i 2-7 år:

Marcel Lapierre Morgon 2023
Bestillingsutvalget, inne på ni pol,
359,90,-

Denne kultprodusenten er bare å merke seg. År etter år leverer de i toppsjiktet. Jeg vil alltid ha Gamay fra dem. Vinen er lys, rød på fargen og dufter digg av kirsebær og villbringebær. Vinen har god syre, softe tanniner og lang og bærete ettersmak. Perfekt til avslapping, eller sammen med and, kylling eller torskeretter.

Drikk nå eller lagre i 5-10 år:

Broc Vine Starr Zinfandel 2022
Bestillingsutvalget, inne på syv pol,
439,90,-

I 2018 var jeg på en ganske så fantastisk tur i California. Der besøkte jeg Broc cellars, som fikk meg til å se på amerikansk vin på en helt ny måte når det kommer til de røde vinene. Eller, gode Pinot Nori-viner fra California hadde jeg jo nytt lenge, men her møtte jeg den rare druen Valdiguié, og ja, fikk et nytt syn på den utskjelte Zinfandelen som dere nå skal få smake. For Brocs variant er bare magisk. Den er dyp, rødblå på fargen og dufter friskt av røde steinfrukter, fioler, saftige granatepler og noe mineralsk. På smak er den intens fruktdreven, har behagelige tanniner og lang ettersmak. Drikk til lette kjøttretter, and eller generell grillmat. Perfekt for sensommeren, med andre ord.

Bjeffet frem av Labrador