Vin og mat
(+) Nye viner fra den nye verden»
Som sikkert alle lesere av investornytt har merket på kroppen i det siste, stormer det mildt sagt i den globale økonomien og aksjemarkedet. Mye av dette kan vi jo skylde en viss, ganske volatil president for. Og mange tar til motsvar med å boikotte amerikanske varer. Det er kanskje ikke lenge før jeg gjør det selv heller, men enn så lenge tenker jeg det er greit å støtte de californiske vinbøndene som etter all sannsynlighet ikke stemte frem den sittende presidenten.
Ukens spalte er altså en liten livbøye til en av dem som nok går en vanskelig tid i møte. For selv om man kan si mye om amerikansk politikk, er det vanskelig å si noe negativt om toppviner fra California.
Jeg har tidligere skrevet mye om både Chardonnayer og Pinot-Noirer her, som lett kan gå sine slektninger i Burgund en høy gang. Men om du allerede har startet din boikott av alt som er merket USA, tar jeg også med en herlig, australsk vin.
For denne uken vil jeg introdusere dere for viner dere kanskje ikke har smakt før. Og som er overraskende lette, kjølige og fruktige i stilen, på tross av at de er såkalte nye-verden-viner. Gled deg derfor til vårlige, juicye rødviner, og ikke minst, til å prøve noe nytt.
Drikk nå:
Jolie-Laide California Red 2022
Basisutvalget, kategori 5
361,80,-
Hva skjer når du blander de beste druene fra Jura, Beaujolais og California, og dyrker dem i nettopp California? Jo- denne vinen. Som med den fiffige druemiksen Gamay, Poulsard, Trosseau og Valdigue lager akkurat den vinen du vil ha, men uten at du visste at dette var det du savnet. Alle druene vokser sammen i samme vinmark, og blandes så ved innhøstning. De blir fermentert i helklaser, slik at gjæringen på mange måter skjer inne i selve druen, slik som man gjør i Beaujolais. Da får du en hyperfruktig, lett, klokkeklar og leskende rødfrukst-vin du bare vil drikke igjen. Og igjen. Den er absolutt verdt prisen, men er ikke en utpreget lagringsvin.
Drikk nå:
Lambert Crudo Shiraz 2023
Basisutvalget, kategori 5
304, 50,-
Jeg vet ikke hvor lenge jeg har skydd druen Shiraz. Den har vært alkoholisk, varm og plump. Særlig når den har vært dyrket i den nye verdenen. Men så dukket denne opp, og jeg er herved kurert da den har motbevist alle mine fordommer. For dette er alt annet enn nevnte beskrivelser, heller motsatt. Og det er på tross av at vinen holder 14% alkohol, som man absolutt ikke merker. Her kan du heller glede deg til et kjølig duftbilde av typiske norske bær som bjørne- og blåbær. Vinen har lang ettersmak, behagelig og beskjeden fatbruk og god syre. Drikk til lette lamme- eller kalveretter. Eller bare for seg selv.