Vin og mat

(+) Norgesferie i vinglasset

Øyhopping i vinland
Vår vinekspert Madeleine Joys kommer med ukentlige anbefalinger.
Publisert Sist oppdatert

I løpet av sommeren har jeg blitt servert helt fantastiske, lokale dråper i flere settinger. Både på Michelinrestauranter, vanlige restauranter og i private, festlige lag, har den samme siderprodusenten dukket opp. Så, om du ikke har hørt om Kvestad sideri ennå, er det bare å merke seg navnet.

I vakre Hardanger, under Folgefonna ligger en gammel gård med lange tradisjoner og en turbulent historie. Både ras og branner har råka de som bor her, men i god vestlandstil, har de ikke gitt opp. De har klort seg fast i fjellsiden, gjenreist gården og fortsatt med arbeidet.

Det gjør at det i dag fortsatt er drift på Kvestad. Der driver både mor, far, døtre og svigersønner med siderproduksjon i verdensklasse. Det er lenge siden jeg smakte produktene deres første gang, lenge før dette ble polvare. Men jeg tenkte allerede da, at dette var magisk. Det mente heldigvis flere enn meg, og nå kan du handle varene både direkte fra gården, og via ditt lokale vinmonopol.

Sider er en anvendelig vin»type. Den har lavere alkohol enn sine druebaserte slektninger, samtidig som de beste likevel oppfattes like friske og leskende som en god musserende. Derfor er de tørre og halvtørre variantene perfekt som aperitiff, eller til lokal spekemat.

Kvestad driver ikke bare med disse tradisjonelle sortene. De har også laget sin egen søtvin», en vri på den mer kjente eisweinen, der de her rett og slett lager det de kaller for iseple. Ved å presse eplene fra frossen stand, klarer du nemlig å skille ut vannet (som blir igjen i eplene i krystallert isform), mens selve essensen av frukten utvinnes. Da får du den mest intense eple-opplevelsen du kan se for deg, og en dessertvin som kan takle det meste. Gled deg!

Drikk nå:

Kvestad 1808 Sider
Basisutvalget, kategori 3/4
189,90 på helflaske
112,90,- for halvflaske

Laget på gravenstein, aroma, summerred og discovery, får du en sider som er både frisk og kompleks. Den er fin og gul på fargen, har delikate bobler og lukter, ja, som eple. Syren er markant, og alkoholen fint integrert. Passer perfekt til fenalår, svin, eller til og med til hvit fisk med noen syltede og saltede elementer på siden. Og ja, selvfølgelig også som aperitiff.

Drikk nå, eller lagr i 5-10 år:

Kvestad Issider
Bestillingsutvalget, inne på 10+ pol
394,90,-

Med sin ravgule farge, kan du allerede tenke deg at dette blir en intens opplevelse. Vinen dufter herlig av bakte og friske epler. Den har skyhøy syre, så vel som en nesten oljete og sirupsaktig konsistens. Vinen er laget på summerred, gravenstein og aroma. Ettersmaken er uendelig. Drikk til alle typer epledesserter, men også til desserter du vanligvis ville ha servert Tokaji eller Sauternes til.

Bjeffet frem av Labrador