Vin og mat
(+) Klassikere fra California
Før handelskrigen er her for fullt, kommer mitt siste lille kjærlighetsbrev til californiske viner. Jeg har lenge synes at man har kunnet drikke godt fra området, men etter en vintur i 2018, ble jeg rett og slett hektet. California er på mange måter en form for Europa» midt i det mer og mer spesielle USA. Heldigvis følger også vinene herifra europeisk standard, med spennende mikrolkimatiske forskjeller, mange soltimer og flinke vinmakere.
Lenge var også prisene langt under sine burgunske fettere på andre siden av Atlanterhavet. Men allerede før Norge har økt sine tollmurer mot USA, tyder mye på at denne tiden uansett er forbi. Det er derfor enda flere måter dette blir et lite farvel til amerikansk vin for en stund.
Men før vi er her, la oss kose oss litt ekstra! Åpn disse flaskene på en helt vanlig torsdag, eller til en enklere middag. Nyt, smak, og snurr på glasset slik at du får med deg alle nyansene av disse to mesterverkene du nå skal få høre om. Og merk deg Sta. Rita Hills i Santa Barbara County, her kan du få gull i glasset både i form av Chardonnay og Pinot Noir.
Første vin ut er fra en produsent som nok er kjent for mange av dere. Men visste du at de også hadde flere toppcuveer? Om ikke er det på tide å smake! Vin nummer to er en helt strålende Pinot fra en ny produsent for min del. Gled deg til fruktfest og fløyelsmyke tanniner. For dette er skikkelig godt, selv om det koster skjorten.
Drikk nå eller lagre i 2-7 år:
Sandhi Sta Rita Hills Chardonnay 2022
Basisutvalget kategori 6,
479,90,-
Denne vinen smakte jeg over to dager, noe som gav meg to ulike opplevelser. På dag én kan du forvente deg en slank og ren chardis, mer i retning en Chablis. Denne ble drukket til noe så enkelt som ferske reker, men det var ikke feil. Vinen plukker fint opp sjømineralene fra maten, har nydelig syre og jeg kan bare forestille meg om hvor digg dette blir til østers eller kamskjell. På dag to (eller ev etter en god runde på karaffel), kan du forvente deg en rundere, rikere og mer fatpreget vin. Her kan du kjøre på med store fiskeretter som breiflabb eller kveitekotelett med smørsaus. Nam.
Drikk nå eller lagre i 2-7 år:
Chanin Sanford & Benedict Pinot Noir 2021
Bestillingsutvalget, inne på fem pol,
799,90,-
Selv om vinmakeren bak dette vidunderet kun er 39 år gammel, har han produsert magiske viner siden 2007. Vinen er overraskende dyp på fargen for å være en Pinot, men dufter lett og herlig av modne blå og røde bær, fioler, urter og lett fatbruk. Vinen er kompleks, saftig ettersmaken varer for evig. Nytes alene eller sammen med lette anderetter eller risotto med steinsopp eller kantarell.