Vin og mat
Fra hverdagsviner til luksus, eller livskvalitet om du vil.
Selv om jeg absolutt står inne for det jeg skrev forrige uke om hverdagsviner, er det jo ganske deilig å velte seg litt i luksus også. Og luksus for meg blir først og fremst Champagne og skikkelig god mat.
Denne ukens vinanbefalinger spriker på den måten litt, i og med at den eneste fellesnevneren er luksus. Men er ikke det nok? Jeg tenker i alle fall det, og slenger ved en liten Rhône-anbefaling i tillegg til boblene. For vi er jo midt i viltsesongen. Og det å få servert perfekt mørnet hjortekjøtt, er det beste jeg får. Spesielt om det er fra en kalv, fra en ekstra passende stykningsdel og i følge med kantareller og en enkel risotto.
Da må du ikke gå for de kraftigste Rhône-vinene, men gjerne en saftig, deilig, litt leken vin. Selve etiketten innbyr nettopp til det å leke litt, senke skuldrene. Og minne seg selv på at det å like gode ting, ikke er snobberi, men livskvalitet. Så tenk på det når du åpner den røde vinen med en tegnet teddybjørn på etiketten, eller hva?
Og mens du prepper maten, åpner du Champagnen, smaker litt og nynner litt mens kjøttet hviler og du rører skånsomt i risottoen. Og lurer litt på hvorfor det er år og dag siden du sist drakk noen av vinene til akkurat denne produsenten. For den er jo helt strålende!
Drikk nå eller lagr i 10+ år:
Veuve Fourny 1er Cru Blanc de Blancs Brut Nature
Testutvalget, kategori 6
479,90,-
Vinen er deilig gul på fargen og dufter av nettopp modne, gule frukter. Dette er en rik og deilig Champagne, som også har god syre og beskjedne, men passende mineraler. Og om du også regner inn prisen, er vel dette noe av det diggeste du får fra Côte des Blancs? Enda et tips til de Chardonnayelskende Champagnedrikkerne med andre ord. Drikk som aperitiff, eller med mer komplekse sjømatretter, den vil takle både hummer og sjøkreps om du er sugen på det.
Drikk nå eller lagr i 2-5 år:
Matthieu Barret Petit Ours 2024
Basisutvalget, kategori 1L og 4R
247,90,- (og 529,90,- på magnum)
Det er jo litt gøy med en så leken fremtoning på en vin, både med tanke på navn, etikett og smak. Den lille bjørnen har i alle fall klart å sjarmere meg i senk. Med sin lette, digge nese som dufter urter, anis og saftige bær. Den har moderate tanniner, men masse kompleksitet. Perfekt til nevnte kalvekjøtt av hjort med andre ord, eller hva med skogsdue eller fasan? Ellers er den så leskende at den også fungerer fint helt for seg selv, foran peisen på en rufsete høstkveld.