Vin og mat

Før vi går over i julemodus, må vi drikke litt mer vin fra Piemonte.

Må vi ikke? Kanskje vi til og med må ha litt mer Barbera, Dolchetto og Nebbiolo neste uke også, for dette må jo være et av verdens beste vinområder.

Øyhopping i vinland
Vår vinekspert Madeleine Joys kommer med ukentlige anbefalinger.
Publisert Sist oppdatert

Og som jeg skrev sist Piemonte var på agendaen, må vi kvitte oss med forestillingen om at vinene herifra er så stramme og utilgjengelige at det kun er det kraftigste viltkjøttet som klarer å matche vinene. Som vist sist, kan du finne Nebbioloer som er så florale at de bare danser over tungen. Og joda, det er jo selvfølgelig tanniner til stede. Men ikke i så stor grad at du må ha fløtesaus og elgstek for å få det til å funke. Pasta, sopp og trøffel er plenty. Eller bare enkel antipasti og gode oliven.

For du ikke komplisere ting. Det er lov å bare nyte. Gjøre det enkelt, men uten å skimpe på kvaliteten.

For det er faktisk det motsatte om du unner deg viner fra ukens produsent. I Mononforte d’Alba finner du nemlig Margherita Otto. Og tro det eller ei, er det en amerikaner som er mannen bak vinene. Alan Emil Manley forelsket seg i Piemonte (forståelig nok), og etablerte seg her i 2015. Fire år senere kom hans første vin, og siden har man kunne ha kost seg med både Baroloer og de saftigere og enklere Langhe Nebbioloene fra denne herlige produsenten. Økologisk drevet, naturlig fermentert og tradisjonelt lagete viner gir en uslåelig kombo. Gled deg!

Drikk nå eller lagr i 5 år:

Margherita Otto Langhe Nebbiolo 2023
Bestillingsutvalget, inne på tre pol,
489,-

Ai ai! For en duft! Her er det fruktfest med alle verdens røde bær- og steinfrukter på nesen. Tenk symbiose av kirsebær og granateple. Og så legger du på et fint lag av fioler og anis. Nam! Drikk alene, eller til småvilt, sopp og pasta med masse umamirik parmesan.

Drikk nå eller lagr i 10+ år:

Margherita Otto M8 Barolo 2020
Bestillingsvare, inne på to pol,
1125,- (og 2399,- for magnum om du virkelig vil slå på stortrommen)

Her har vinen fått sin nydelige, rutsrøde Nebbiolofarge. Duftene her er om mulig enda deiligere enn hos første vin ut, da de har fått utviklet seg og fått et ekstra lag med herlighet. Nå finner vi også skogsbunn, sigarboks og noe floralt som minner mer om sommermodne roser, heller enn de lette fiolene. Men frukten er den samme. Og konsentrasjon, lengde og munnfølelse er intens og herlig. Her kan du gjerne finne frem det fineste viltkjøttet ditt.

Bjeffet frem av Labrador