Vin og mat
En liten hyllest til en fantastisk produsent
Jeg begynte relativt sent å drikke vin og annen alkoholholdig drikke. Typ at jeg ikke var mange måneder unna myndighetsdagen min da det skjedde. Og da var det ikke snakk om å bøtte ned mengder av billig ræl. Nei, heller forsiktig nipping av edle dråper fra de klassiske områdene.
Så heldige meg, er oppflasket på de beste Rieslingene, Baroloene, Champagnene og Burgunderene du kan tenke deg, da jeg hadde noen venner som jobbet på det som da var Bergens beste vinbar, Altona. Og som villig sjenket meg små smakeglass av alt som er godt.
Her var altså det klassiske i fokus. Noe jeg fortsatt elsker, og det å begynne å lære vin med smaker av de som er de beste i verden på selve håndverket vinproduksjon er essensielt. For da evner man også å gjenkjenne samme kvalitet i andre viner, som ellers bryter alt som heter regler.
En av de mest toneangivende produsentene som gjør nettopp det, er kultprodusenten Matassa. Vinmakeren Tom Lubbe lager rett og slett stor vinkunst av druer du ellers ville ha styrt unna. Han lager kjølige, elegante viner fra et av de varmeste områdene i Frankrike. Og felles for alle vinene hans, er at de er klokkeklare, aromatiske, leskende, komplekse. Og alt annet enn det du kan forvente om du ikke kjenner til ham og bare rasker med deg en tilfeldig» flaske fra polets Frankrikeavdeling. Eller, prisen kan vel strengt tatt gi deg en pekepinn på at dette ikke er hva som helst, da dette koster en del på grunn av den statusen han har fått de siste årene. Så, om du ennå ikke har smakt viner fra verdens beste naturvinsprodusent, er det nå på tide. Du vil ikke angre. Håper jeg.
Drikk nå eller lagr i 1-5 år:
Matassa Cuvée Margeruite
Bestillingsutvalget, inne på tre pol
339,90,-
Du skjønner at dette ikke er det mest ordinære du har smakt, allerede når du ser på vinen. Den er guloransje og ekstremt aromatisk. Her finner du en vin som faktisk lukter druer, mye grunnet at den er laget av 40% Muscat of Alexandria som er den mest druete» druen. Men med både skallkontakt og modning på bunnfall i 10 måneder, får du likevel ikke bare fruktighet. Du får forsiktige tanniner, fantastisk munnfølelse og god syre. Denne vinen funker til det meste som ellers vil skape trøbbel for en vinkelner. Som tomater og sardiner for eksempel. Men den vil også passe fint til helstekt kylling med sitrus og salvie.
Drikk nå:
Matassa Tattouine Rouge
Bestillingsutvalget, inne på ett pol
449,90,-
Vinen er lyserød på fargen, nesten rosa. Den er primært laget på varianten Grenache Gris, som gir en lett, frisk og leskende vin. Og med behagelige 10% alkohol, er dette alt for lettdrikkelig i grunn. Den er også overraskende mineralsk, og som skrevet innledningsvis, går den imot det meste av det du vanligvis får fra dette varme området. Men ja, gi det en sjans, og server vinen lett kjølt til en lokal rett, slik som en bønnecassolette eller til helstekt kanin (!) som kanskje er uvant for deg, men ikke om du hadde vært en sørfransk røver. Noe denne vinen innbyr deg til å være.