Vin og mat
Chardonnay fra Tyskland, sa du?
Ja jeg sa det. Og jeg har tenkt å servere det til hummer. For i dag fyller datteren min fire år. Og selv om ikke hun får smake på vinen, var matvalget klart da hun ble spurt om hva hun ville spise på selve bursdagen: Hummer med pasta» kom det fra den lille madammen, bestemt og optimistisk. Så hummer blir det.
Og sånn er det vel bare, når hun vokser opp med to foreldre som er vinkelnere og mildt sagt matgale. Hun vil uansett ta en liten skål med sine foreldre, med herlig eplejus fra Hardanger i sitt glass. Mens vi voksne tar en liten sup av ukens viner.
Jeg pleier jo alltid å skrive en hummerartikkel til dere (og har vel gjort det til en viss grad allerede i år). Men når jeg snublet over disse vinene på en smaking, tenker jeg at det uansett er på tide med et lite dypdykk i Tysklands svar på Burgund.
For all del, jeg har drukket mye god Chardonnay fra Tyskland tidligere. Men da har de gjerne vært slankere og friskere. Her får du to varianter som har mer fokus på konsentrasjon, mineraler og herlig smøraktig fedme, i alle fall når du kommer til siste vin ut.
Så, løp på polet, og vær med å feire fireårsdagen til mini, i alle fall i ånden.

Drikk nå eller lagr i 5+ år:
Seckinger Maikammer Chardonnay 2024
Bestillingsutvalget, inne på 5 pol,
299,-
La oss varme opp med lettvekteren», om man egentlig kan si det om en så herlig vin? Den dufter digg av friske grønne epler, mineraler og moden sitron. Den følger fint opp på smak, der mineralene blir enda tydeligere. Den er kjølig, digg, og ettersmaken er lang. Den har også behagelige 12,5% alkohol, da Tyskland strent tatt er et kjøligere land enn Frankrike. Og det er jo ikke feil når det kommer til vinproduksjon i disse globale oppvarmingstidene vi lever i. Drikk til hummer naturell eller annen deilig sjømat.

Drikk nå eller lagr i 5+ år:
Bernhard Huber Malterdinger Chardonnay 2023
Bestillingsutvalget, inne på 10+ pol,
599,-
Og så var det på tide med de virkelig store dråpene. Fra Baden, av alle steder, kommer denne herligheten. Her kan du forvente det samme som i de beste, fete Burgunderne. Med en intens, eksklusiv nese, kan den sjarmere alle feinschmeckere. Tenk smør, mineraler, epler og sitrus i skjønn harmoni. Drikk til hummerpastaen din, eller til risotto med hummerkraft. Denne vinen tåler mye. Og ikke minst, gled deg. For dette blir herlig.