Vin og mat

Å servere historie i flytende form

Jeg har fått for vane å skrive en portivinsspalte før jul hvert år siden jeg startet i denne jobben. Og vanligvis har jeg spart det til nærmere desember. Men i år har jeg en god grunn til å avvike fra denne normen.

Øyhopping i vinland
Vår vinekspert Madeleine Joys kommer med ukentlige anbefalinger.
Publisert Sist oppdatert

For det jeg fikk smake her forleden, finnes det lite av. Og det vil heller ikke være mulig å få tak i igjen.

Jeg vil tørre å anta at mange av dere lesere drikker godt. Er god på å bruke tid på å finne gode viner, og ikke har så mye imot å betale litt for disse opplevelsene, har jeg rett? Likevel er det sjeldent man kommer over viner som har opplevd en verdenskrig og mer enn det.

Mitt mest ekstreme vinminne er av en madeira fra 1815. Året Napoleonskrigene endte, da Norges grunnlov kun var ett å gammelt. Da vi stod midt i et Europa der kartene måtte tegnes på nytt.

Ukens viner er ikke gamle. Men den ene av dem har gjennomlevd året Hitler tar makten i Rhinland, den Spanske borgerkrig, andre verdenskrig, kald krig og alle andre store og små hendelser frem til i dag mens den har ligget på fat og flaske. Og druene ble modne av den samme solen som skinte over kontinentet vårt gjennom utallige hendelser i mellomkrigstiden.

Slike tanker får i alle fall jeg når jeg drikker skikkelig gammel vin. Og når den i tillegg smaker helt hinsides godt, blir det vanskelig å ikke skrive om den. I går fantes det 59 flasker igjen til bestilling, og vinen lanseres 05.11. Så derfor måtte årets portvinsspalte komme allerede nå, slik at det er nettopp du som får mulighet til å kjøpe denne delen av historien til odel og eie.

Men for de som ikke bare har 6500 kr liggende klar for en enkeltflaske, har jeg også inkludert en ung» 40-åring som på den andre siden er latterlig billig i forhold til hva den smaker. Så, kjøp inn disse herlighetene nå, og spar dem til hygge gjennom julefeiringene, sammen med både pepperkaker og blåost, så vel som alt annet som inneholder krydder, tørket frukt, karamell eller sjokolade.

Drikk nå eller lagr i 30 år:

Maynard’s 40 YO Tawny Port
Bestillingsvare, inne på 10+ pol
499,90,-

La oss varme opp med en vin som bare» snitter på 40 år, og med en lettere» og fin Tawny. Her har du årets julegavevin til alle vininteresserte venner. Den er brunlig og nøttete både på farge og nese, i tillegg til at aromaene spenner fra tørket frukt, til kaffe og karamell. Dette er en herlig liten vin de fleste har mulighet til å unne seg. Jeg garanterer for høytidsstemning selv om denne åpenbart ikke er like unik som neste vin fra samme produsent:

Drikk nå eller lagr i 50 år:

Maynard’s Colheita 1935
Bestillingsvare, lansering 5. november
6500,-

Vinen er nydelig brungyllen, tyktflytende og magisk. Det er lenge siden jeg har smakt en så konsentrert vin. Og ja, ikke bare drikker du historie ved å skjenke deg denne vinen, du får også smake det beste av Colheitaportviner. Dette er ubeskrivelig godt. Kjøp den til julegave til deg selv, eller en annen 1935-jubilant som har gjennomlevd det samme som denne 90-åringen?

Bjeffet frem av Labrador