Nyheter
(+) Feinschmecker-helg!
Av og til trenger man litt luksus. Vekk med tanker om gode volumviner, hverdagskjøp og
profitt. Av og til må vi ha champagne. Og skikkelig gamle viner. Det får du her.
Først ut er en champagne fra en produsent som nok er ukjent for de fleste. Bourgeois-Diaz har dyrket druene sine biodynamisk siden 2012 og har en tilnærming til vinmakingen sin at naturen styrer skuten. Og det med hell. Lekrere og renere champagne er det lenge siden jeg har smakt. Den er ung og fyrrig i frukten, men på grunn av at den er lagret i to år før den slippes, har den også det digge autolysepreget man ønsker fra kvalitetschampagner.
Så hva med å invitere fruen eller herren på date hjemme i stuen og starte med denne? Den funker fint både til aperitiff og til to ganske så ekstravagante retter jeg tipser om lengre nede i teksten.
Etter at saltmat og bobler er fortært, kan du finne frem søtvinen. Hva med å starte med litt ost, gjerne av blåmuggsvarianten? For denne tåler mye. Dette er en sterkvin fra Banyuls som ligger i Sør-Frankrike, nærmere bestemt i Roussillon. Den er laget på 100% Grenache, som du sikkert har smakt fra område tidligere, men her i en helt annen drakt. Dette er intense, søte saker. Sødmen kommer fra sukkeret i selve druene, der gjæringen har blitt stoppet ved å tilføre brennevin før mosten har fått gjæret seg tørr. Da får du denne vinstilen som er rik, søt, nøttete og med behagelige 16% alkohol slik at du fint kan ta 10 cl til både osten og desserten din.
For dessert må du ha til denne type viner. Du kan gjerne ta utgangspunkt i aromaene som nøtter og karamell, da kan du ikke trå feil. Men min favoritt til denne vinstilen er rett og slett en god hjemmelaget karamellpudding. Og etter det er det bare å slenge seg på sofaen under hvert sitt pledd og unne seg et lite glass til av denne edelsteinen av en søtvin.
Drikk nå eller lagre i 2-7 år:
Bourgeois-Diaz BD’3C Trois Cépage
Bestillingsutvalget, inne på tre pol
595,90,-
Vinen er klar og gyllen på fargen. Den dufter akkurat slik den skal med innslag av alle de tre druene med fordelingen 25% Chardonnay, 35% Pinot Meunier og 40% Pinot Noir: Tenk brøddeig, toast og både røde og grønne epler. Den har delikate bobler, fin konsentrasjon og god lengde. Vinen kan fint drikkes for seg selv, eller kjør på til et skalldyrplatå eller helstekt kylling med trøffel- og morkelsaus.
Drikk nå eller lagre til du blir 100 år:
L’Achiviste Cuvée Tramontane Hors d’Age 64-65-66
Bestillingsutvalget, inne på syv pol
498,-
Vinen er mørk, ravfarget med et brunskjær som viser at dette allerede er gamle saker. Likevel har den et langt liv igjen. Den dufter fint av fudge, karamell, tørket aprikos, ristende mandler og krydder. Den er som olje i munnen, superkompleks og evigvarende. Både i glasset med tanke på potensiell lagringstid. Og det at den er en blanding av årgangene 64, 65 og 66 gjør den jo også perfekt til gave til alle som er født i denne perioden. Jeg måtte bestille meg et par flasker før jeg skrev ukens spalte, slik at ikke dere rakk å tømme lageret før jeg gjorde det. For dette er et funn.