Julevin

Perfekte drikkevalg til julens måltider

Oppdag spennende sider og vin som passer til pinnekjøtt og andre juleklassikere.

Illustrasjonsfoto
Publisert Sist oppdatert

Da er det endelig desember. Så her kommer den årlige kavalkaden som svarer på hva du skal drikke til de største middagene den neste måneden. Først ut er pinnekjøttet, før vi kjører ribbe, lutefisk og nyttårsbobler frem til årsslutt.

Så. Pinnekjøtt. Ingen Vestlandsjul uten. Uten herlig møre lammeribber, kålrabistappe og sjysaus. Heller ingen pinnekjøttjul uten at alle vininteresserte vrir seg av at denne maten tilnærmet er umulig å sette drikke til. Eller for all del, du kan gå for en rik Champagne laget på Pinot Noir, eller skikkelig deilig, mørk juleøl og akevitt. Men det er jo også gøy å prøve noe annet.

Denne spalten er derfor til deg som vil ha litt nye smaker inn på julaftenbordet. Men uten å være så eksperimentell at du vil få svigermor eller ektefeller på nakken. Litt bøying av komfortsonen, kan det dog bli. Men du vil ikke angre. Første «vin» ut er faktisk ikke en vin. Men en herlig sider fra Hardanger. Lokal sider har blitt så bra, at de i aller høyeste grad fortjener å serveres på selveste julaften. Og med frisk eplefrukt og herlige bobler, takler nettopp denne drikken både saltede og til og med røkte pinner med glans. Noe som kanskje ikke er så rart, med tanke på at man gjerne har laget både pinnekjøtt og sider side om side på vestlandsgåredene i flere hundre år allerede.

Da er det endelig desember. Så her kommer den årlige kavalkaden som svarer på hva du skal drikke til de største middagene den neste måneden. Først ut er pinnekjøttet, før vi kjører ribbe, lutefisk og nyttårsbobler frem til årsslutt.

Så. Pinnekjøtt. Ingen Vestlandsjul uten. Uten herlig møre lammeribber, kålrabistappe og sjysaus. Heller ingen pinnekjøttjul uten at alle vininteresserte vrir seg av at denne maten tilnærmet er umulig å sette drikke til. Eller for all del, du kan gå for en rik Champagne laget på Pinot Noir, eller skikkelig deilig, mørk juleøl og akevitt. Men det er jo også gøy å prøve noe annet.

Denne spalten er derfor til deg som vil ha litt nye smaker inn på julaftenbordet. Men uten å være så eksperimentell at du vil få svigermor eller ektefeller på nakken. Litt bøying av komfortsonen, kan det dog bli. Men du vil ikke angre. Første «vin» ut er faktisk ikke en vin. Men en herlig sider fra Hardanger. Lokal sider har blitt så bra, at de i aller høyeste grad fortjener å serveres på selveste julaften. Og med frisk eplefrukt og herlige bobler, takler nettopp denne drikken både saltede og til og med røkte pinner med glans. Noe som kanskje ikke er så rart, med tanke på at man gjerne har laget både pinnekjøtt og sider side om side på vestlandsgåredene i flere hundre år allerede.

Til de mer konvensjonelle, kommer det en helt strålende vin. En moden riesling på magnum (hurra for store besøk med store flasker!) til en overraskende hyggelig pris. Jeg har allerede lagt inn min bestilling, for å si det sånn. 

Drikk nå:

Store Naa 57/2 Kårkall

Tilgjengelighet: Bestillingsutvalget, inne på 10+ pol
Pris: 199,90,-

Lys ravgul på fargen og med lekre bobler som sentrerer seg fint i midten av glasset, blir det høytidsstemning med landets egen «Champagne». Den er åpenbart eplete på både nese og smak, men ved å bruke den gamle gjærsorten kveik, er det også noe behagelig «øllete» over opplevelsen. Dette gir sideren nok motstand til å hamle opp med julematen. Og så er det jo ikke en ulempe at den holder 7%, med tanke på at en julaftenmiddag både varer lenge, og også har små mennesker i form av barn rundt bordet. Og da er det jo greit å ikke drikke for fort eller for sterke saker. 

Drikk nå eller lagr i 1-5 år:

Selbach-Oster Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese Feinherb Ur alte 2016

Tilgjengelighet: Bestillingsutvalget
Pris: 1120,- for 1,5 liter

Vinen har fått en fin og moden farge og nese. Den dufter nesten balsamisk av floralitet, tørket frukt og sitrus. Og smaker det samme. Sødmen som var der da vinen var ung, er kraftig nedtonet grunnet alderen. Men gir likevel en ganske så fantastisk munnfølelse, og med god syre er den klar for både pinnefett og kålrabi. En perfekt vin til både smalahove og pinnekjøtt med andre ord.

Subscribe to read more about festive drink pairings

Discover unique drink pairings for your holiday meals.

Learn about local cider perfect for Christmas Eve.

Find a surprising Riesling at an unbeatable price.

Bjeffet frem av Labrador