Vin og mat
(+) Taskekrabbe- og Rieslingfest
Høsten er ikke bare mørk, og handler ikke bare om viltkjøtt. Selv om det er magisk, må man strengt tatt fråtse fra andre deler av dyreriket gjennom høsten og vinteren. Og da er vi jo så heldig å ha verdens beste sjømat rett utenfor døren.
Som nevnt i tidligere spalter, er det ikke på sommeren sjømaten vår er best. Det er nå, når temperaturen for bading begynner å passe kun til dem som er litt sprø. Men den passer særs godt til skalldyrene som beveger seg i en vik nær deg.
Først ut er den hyggeligste og lettest tilgjengelige krabaten i sjømatland. Den tradisjonelle taskekrabben er kjent for alle, men like fullt magisk. Den er allsidig, og kler både det nordiske og asiatiske kjøkkenet med glans. Ukens spalte er først og fremst en hyllest til den krabben de fleste av oss har vokst opp med. Til perfekt kokt krabbe i saltvann. Med hvitt og fint klokjøtt på en skive med majones, og litt knasking av småkør eller en skive med rogn og innmat mellom pillingen så man ikke blir for sulten.
I mange av kystbyene får man fortsatt kjøpe levende krabber fra fiskebåtene som legger til på din nærmeste kai, inkludert i Bergen. Her får man en hyggelig opplevelse, muligheten til å salte kokevannet selv, og som oftest også en særs god pris. Fiskerne som driver med dette skal ha salgsløyve, så her kan du handle med god samvittighet. Jeg ser derfor dette som en innbydelse til å invitere til et skikkelig krabbelag. Finn frem den største kjelen du har og jekk opp magnumflaskene med Riesling, som er ukens første anbefaling.
For deg som heller ønsker krabbe med en tvist, kan jeg anbefale deg å leke med de asiatiske smakene. Hjemmelaget pepper crab på klør og småkør er lett å lage, og mens du får med deg all sausen fra tallerkenen med en steam bun, er måltidet komplett. Katarina Wechslers vin passer perfekt til dette, og om du vil kjøre på med chili i tillegg til pepperen, kan du også gå for kabinetten hennes for å matche heaten enda bedre.
Drikk nå eller lagre i 2-5 år:
Gysler Sandstein Riesling Trocken 2023
Bestillingsvare, inne på fire pol
459,90,- for magnum
Det er jo alltid ekstra stas med magnumflasker. Spesielt når det er Riesling oppe i dem, og flaskeformen er spesielt imponerende. Sett ut et par på langbordet og dander serveringsfatene med rikelig av krabbe, krondill, sitron og nybakt brød. Da er det bare å dufte på den ungen og friske nye Rieslingvennen din. Den er klar og strågul på fargen, og både smaker og dufter grønne og gule epler, sitron og lime. Klassisk riesling til klassisk krabbe blir ikke feil.
Drikk nå eller lagre i 2-7 år:
Wechsler Riesling Trocken 2023
Bestillingsvare, inne på to pol
224,90,-
Vinen er transparent, gulgrønn på fargen og dufter superfruktig med aromaer som moden amalfisitron, grønne epler og appelsinblomst. Den er først og fremst leskende og fruktig- derfor takler den en del krydder i maten selv om det i utgangspunktet er en tørr vin. Men om du ikke vil ha pepper crab, og heller lager en dempet krabberett med avocado og koriander, gjør mineraliteten og syren i vinen at den fint passer til det og.