Vin og mat

Lavt inntak av karbohydrater kan gi bedre kontroll over blodsukkeret også hos personer med type 1-diabetes

Lavt inntak av karbohydrater kan gi bedre kontroll over blodsukkeret også hos personer med type 1-diabetes
Publisert Sist oppdatert

En fersk studie har sett på hvordan mengden karbohydrater vi spiser påvirker blodsukkeret og andre viktige helsefaktorer for personer med type 1-diabetes. Studien, publisert i tidsskriftet Diabetes, undersøkte data fra over 45 000 deltakere og gir verdifull innsikt i hvordan kostholdet kan tilpasses for bedre helse.

Forskerne fant en klar sammenheng mellom hvor mye karbohydrater man spiser og nivået av langtidsblodsukker (HbA1c), som brukes til å måle blodsukkerkontroll. For personer som spiste mindre enn 225 gram karbohydrater om dagen, steg HbA1c-nivået merkbart når inntaket av karbohydrater økte. Faktisk økte HbA1c med 0,52% for hver 50 gram ekstra karbohydrater i kosten. Dette bekrefter at et lavere karbohydratinntak kan hjelpe med å holde blodsukkeret mer stabilt.

Over 225 gram karbohydrater om dagen var det derimot ingen tydelig sammenheng. Det kan tyde på at for høyt inntak allerede gjør det vanskelig å holde blodsukkeret under kontroll, uavhengig av små variasjoner.

En fersk studie har sett på hvordan mengden karbohydrater vi spiser påvirker blodsukkeret og andre viktige helsefaktorer for personer med type 1-diabetes. Studien, publisert i tidsskriftet Diabetes, undersøkte data fra over 45 000 deltakere og gir verdifull innsikt i hvordan kostholdet kan tilpasses for bedre helse.

Forskerne fant en klar sammenheng mellom hvor mye karbohydrater man spiser og nivået av langtidsblodsukker (HbA1c), som brukes til å måle blodsukkerkontroll. For personer som spiste mindre enn 225 gram karbohydrater om dagen, steg HbA1c-nivået merkbart når inntaket av karbohydrater økte. Faktisk økte HbA1c med 0,52% for hver 50 gram ekstra karbohydrater i kosten. Dette bekrefter at et lavere karbohydratinntak kan hjelpe med å holde blodsukkeret mer stabilt.

Over 225 gram karbohydrater om dagen var det derimot ingen tydelig sammenheng. Det kan tyde på at for høyt inntak allerede gjør det vanskelig å holde blodsukkeret under kontroll, uavhengig av små variasjoner.

Mindre karbohydrater betyr ofte mindre insulin

Studien viste også at mengden insulin som trengs hver dag, øker i takt med karbohydratinntaket. For de som spiste mindre enn 225 gram karbohydrater, økte behovet for insulin med 0,12 enheter per kilo kroppsvekt for hver 50 gram ekstra karbohydrater i maten. Dette betyr at personer som velger å spise færre karbohydrater, som oftest vil kunne redusere hvor mye insulin de trenger å sette.

Ingen store utslag på kolesterol

Når det gjelder blodlipider som LDL-kolesterol, HDL-kolesterol og triglyserider, fant forskerne ingen store forskjeller basert på karbohydratinntak. Dette er gode nyheter for de som vurderer å redusere karbohydrater, siden det tyder på at det ikke nødvendigvis påvirker kolesterolnivået negativt.

Hva betyr dette for personer med type 1-diabetes?

Studien viser at det kan være fordeler med å redusere karbohydratinntaket for å få bedre kontroll over blodsukkeret og redusere behovet for insulin. For en person med dtype 1-diabetes vil det å ha kontroll på blodsukkeret øke deres livskvalitet vesentlig. Dessuten er det mange helsemessige positive effekter av å kunne redusere medisineringen med insulin.

For mange med type 1-diabetes kan det å spise mindre karbohydrater være en måte å få bedre kontroll på sykdommen, det er dog viktig at dette følges opp av en lege for å ha kontroll på endret behov for medisinering.

En påminnelse om balanse

For de med type 1-diabetes kan studiens funn være en nyttig guide til hvordan man kan bruke kostholdet som et verktøy for bedre helse.

Har du type 1-diabetes og ønsker bedre kontroll over blodsukkeret, kan det være verdt å utforske hvordan endringer i kostholdet kan hjelpe deg.

Ukens oppskrift: Ovnsbakt laks

En perfekt rett for deg som vil ha både gode smaker og kontroll på blodsukkeret.

3 til 4 porsjoner

  • 4 laksefileter
  • 1 fennikel
  • 2 vårløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 dl kremfløte/ kokosmelk
  • 1 broccoli
  • 10 cherry tomater
  • 300 g revet ost
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper

Fremgangsmåte:

  1. Forvarm stekeovnen til 200° C.
  2. Skjær opp grønnsakene.
  3. Rens fisken og fjern skinn og bein. Skjær fiskefiletene i terninger og legg dem i smurt ildfast form. Ha på salt, pepper og finhakket hvitløk. Legg på grønnsakene og hell over fløten.
  4. Strø over osten på toppen.
  5. Stek retten på midterste rille ved 200° i ca. 30 minutter.

Bente brenner for å få ut betydningen av smart mat for en god helse og livskvalitet. Dette mener hun er viktig for et produktivt og lykkelig arbeidsliv. Bente har via sitt selskap Frisk uten sukker AS satt sukkerets betydning i samfunnet på agendaen. Hun er ofte sett i media, har skrevet boken Bli Frisk uten sukker, holder foredrag og har prosjekter på gang på Stortinget.Bente har en personlig erfaring med hva sukker og kosthold har å si for helsen, og har nå hjulpet flere tusen mennesker til et bedre liv. Hun er derfor svært engasjert i å få resten av verden til å få opp øynene.Bente er utdannet Friskvernkonsulent, innen ernæring og avhengighetsmedisin med spesialisering på sukkeravhengighet.Hun vil i denne spalten dele sin kunnskap og inspirere deg og meg til å gjøre konkrete steg for en bedre helse. Slik at vi kan sprette opp av sengen om morgningen med en kropp full av energi og med fravær av unødige plager.*Bente er medeier i Investornytt og fast spaltist
Picture of Bente Josefsen
Bjeffet frem av Labrador