Vin og mat
(+) Ingen påske uten lam
Og ingen lam uten vin. Lam er noe som må på plass hvert år, om ikke blir det ikke påske. Og slik har det jo faktisk vært siden førkristne tider.
Om Jesus fikk sitt lam servert med fløtegratinerte poteter og rotgrønnsaker, betviler jeg sterkt. Men det er vel det tilbehøret de fleste av oss forbinder med det klassiske påskelammet nå til dags.
Hvor du bor i landet, vil spille inn på hva lammet ditt smaker. Fra det vevre milde, østlandslammet, til det smakssterke vestlandslammet som nesten smaker vilkjøtt går spekteret på intensitet. Men herlig nok passer de samme vinene til begge landsdelers lam, da de har fellesnevnerne høy kompleksitet og digge, modne tanniner som ikke vil bli for voldsomme.
For det er jo egentlig ingen lett jobb å sette vin til lam når både det og tilbehøret gir noen utfordringer. Lammefett er intens på smak, og naturlig nok fettrikt. Og så har du poteter, badet i fløte og toppet med smeltet ost. Rikt, fett, salt. Og ja, sødmefulle bakte rotgrønnsaker.
Men vinene som alltid går til dette, er fra spesielt to klassiske områder: Rioja og Bordeaux. Begge er best med noe fatbruk og en del år på baken. Da får du det denne retten fordrer i form av både kompleksitet, god syre og lag på lag med smak som er klar for å takle alt maten har å by på. Her er mine favoritter til årets påskelam:
Drikk nå eller lagr i 2-5 år:
P.A. Larsen Rioja 2021
Bestillingsutvalget, inne på 10+ pol
189,50,-
Selv om vinen har fått fire år på baken, og modnet seg godt på noen punkt, holder den seg fortsatt ung på andre. Her har den fortsatt en fresh og fin ungdommelig frukt, men tanninene har fått softnet seg fint med alderen. Dette er med andre ord en vin du både kan drikke til påskelammet da den gjør jobben i møte med maten godt- Men også en vin du fint kan ta et glass av for seg selv både før og etter middagen. Et av de beste kjøpene fra P. A Larsen vil jeg nesten påstå.
Drikk nå eller lagr i opptil 5 år:
Château Potensac 2017
Basisutvalget, kategori 5
388,90,-
Åtte år gammel konge-bordeaux i basis for under 400 kr, sa du? Jeg er solgt. Dette var rett og slett megadeilig. Vinen har nydelig lagringsaroma på nesen, perfekt modne tanniner, behagelig lav alkohol tatt området i betraktning, god syre og laaaang ettersmak. Denne sparer du til den mest høytidspregete lammemiddagen i påsken, for dette var godt!