Vin og mat

(+) Hvitvin og blåskjell, noen?

Øyhopping i vinland
Vår vinekspert Madeleine Joys kommer med ukentlige anbefalinger.
Publisert Sist oppdatert

I helgen fikk jeg skikkelig lyst på en enkel, men magisk rett. Moules frites. Fransk, rustikk og så godt at jeg får vann i munnen av å tenke på det nå. Sjømaten er som nevnt på sitt beste i de kalde månedene, og det gjelder også blåskjellene.

Om du er litt på sparebluss for tiden, er råvarekosten for denne middagen tullete lav. Meny har gode, norske skjell til fastpris for under hundrelappen. Bærekraftig og sunt er det også, så da kan du spise fries til med god samvittighet. Men du må ha litt tid på deg. For friesene bør være hjemmelagde.

Man kan selvfølgelig steke potetbåter krispye i ovnen, men det beste resultatet får du om du lager Heston Blumenthals tripple fried fries». Her skjærer du skrelte poteter i passende staver. Så koker du dem i 3-5 minutter før du avkjøler dem. Etter det skal de friteres forsiktig til de er gyllen ved ca. 130 grader. Så tar du deg et glass vin mens du venter på at de igjen skal bli kalde. Da kan du preppe klar skjell og løk og dekke på bordet. Nå er det bare å fritere chipsene for siste gang til de er perfekt krispye og dampe skjellene til de åpner seg. Høres kanskje ikke helt feil ut, dette?

I helgen fikk jeg skikkelig lyst på en enkel, men magisk rett. Moules frites. Fransk, rustikk og så godt at jeg får vann i munnen av å tenke på det nå. Sjømaten er som nevnt på sitt beste i de kalde månedene, og det gjelder også blåskjellene.

Om du er litt på sparebluss for tiden, er råvarekosten for denne middagen tullete lav. Meny har gode, norske skjell til fastpris for under hundrelappen. Bærekraftig og sunt er det også, så da kan du spise fries til med god samvittighet. Men du må ha litt tid på deg. For friesene bør være hjemmelagde.

Man kan selvfølgelig steke potetbåter krispye i ovnen, men det beste resultatet får du om du lager Heston Blumenthals tripple fried fries». Her skjærer du skrelte poteter i passende staver. Så koker du dem i 3-5 minutter før du avkjøler dem. Etter det skal de friteres forsiktig til de er gyllen ved ca. 130 grader. Så tar du deg et glass vin mens du venter på at de igjen skal bli kalde. Da kan du preppe klar skjell og løk og dekke på bordet. Nå er det bare å fritere chipsene for siste gang til de er perfekt krispye og dampe skjellene til de åpner seg. Høres kanskje ikke helt feil ut, dette?

I glasset kan du gjerne gå for klassiske blåskjellviner som Muscadet eller Chablis, men denne uken går vi utenfor boksen. Kriteriene for viner som passer til, er at de gjerne kan ha god mineralitet, bra munnfølelse og nok syre til å hamle opp med fritert mat som du attpåtil dypper i majones. Denne gangen tar jeg deg til Sør-Afrika og Alsace, så får du noen nye bekjentskaper på kjøpet. God middag og god helg!

Drikk nå eller lagre i 2-7 år:

Vignoble du Rêveur Alsace Au fil de l’Ill 2023
Bestillingsutvalget,
259,90,-

Med en intens gulfarge får man allerede her et hint om god konsentrasjon i vinen. Dette er en gøy druemiks! Den dufter fint av tydelige mineraler, epler og noen dypere toner som krydder og steinfrukt. Den har en kjempebra munnfølelse og er en perfekt matvin. Da spesielt til nevnte blåskjell da mineraliteten er en av de fremste kvalitetene ved denne lille perlen fra Alsace.

Drikk nå eller lagre i 1-5 år:

Mother Rock White
Bestillingsutvalget, inne på 8 pol
299,80,-

Også her har vinmakeren blandet sammen mye forskjellig druemateriell, slik som både Chenin Blanc og Semillon. Men dette er tydeligvis det byggesettet som skal til for å lage en ultimat blåskjellvin. Også her har du gode mineraler, så vel som solid syre som skjærer gjennom de fete elementene og ikke minst, en god munnfølelse som nesten sømløst blander seg sammen med de lubne skjellene. Frisk, fruktig og ufiltrert. Nam!

Bjeffet frem av Labrador