Vin og mat

Disse vinene anbefales til påskekosen

Øyhopping i vinland
Vår vinekspert Madeleine Joys kommer med ukentlige anbefalinger.
Publisert Sist oppdatert

Siden vi fikk gjort unna de obligatoriske lammevinene forrige uke, kan denne spalten utelukkende vies til digge, lette, men komplekse viner.

De egner seg like godt alene, i et glass i solveggen, som til følge av retter med lyst kjøtt og grønnsaker. Og så er de forhåpentligvis også helt nye bekjentskaper for de fleste av dere. For dette er viner som ikke akkurat kan regnes som A4.

Musserende fra Italia, sa du? Ja, det har vel de fleste av oss fått for mye av allerede. I alle fall om du tenker på rimelig, og alt for sødmefull prosecco. Men det finnes mer enn bare enkle volumviner når det kommer til boblende italienere. I tillegg til at det er flust av gode bobler, som lages på champagnemetoden i andre områder, (som Bellavista fra Lombardia og Ferrari fra Trentino,), har også varianter laget på de klassiske champagnedruene dukket opp i ett av mine favoritt-distrikt: Piemonte. Og det med suksess.

Siden vi fikk gjort unna de obligatoriske lammevinene forrige uke, kan denne spalten utelukkende vies til digge, lette, men komplekse viner.

De egner seg like godt alene, i et glass i solveggen, som til følge av retter med lyst kjøtt og grønnsaker. Og så er de forhåpentligvis også helt nye bekjentskaper for de fleste av dere. For dette er viner som ikke akkurat kan regnes som A4.

Musserende fra Italia, sa du? Ja, det har vel de fleste av oss fått for mye av allerede. I alle fall om du tenker på rimelig, og alt for sødmefull prosecco. Men det finnes mer enn bare enkle volumviner når det kommer til boblende italienere. I tillegg til at det er flust av gode bobler, som lages på champagnemetoden i andre områder, (som Bellavista fra Lombardia og Ferrari fra Trentino,), har også varianter laget på de klassiske champagnedruene dukket opp i ett av mine favoritt-distrikt: Piemonte. Og det med suksess.

Ukens første vin, er derfor en Champagne» både i drue og stil, men fra kjølige, deilige Nord-Italia. Så kanskje påsken kan brukes til å prøve noe nytt?

Og om du virkelig er i det eksperimenterende hjørnet, kan du også bestille deg et par eksemplarer av neste vin ut: Digg, tåkete og intens oransjevin fra Tyskland. Selv med en druemiks som kan få mange vinkelnere til å grøsse (Scheurebe, Müller-Thurgau osv), har produsenten Weingut Wörner klart å skape gull i glasset. Både rent visuelt sett, med tanke på den fine fargen. Men også smaksmessig. Oranjsevin er som nevnt før, den vinstilen som ofte passer til det største spekteret av mat. Særlig grønnsaker som ellers kan være tricky, blir disse vinene god venn med. Det passer jo fint nå når de første primørene har begynt å dukke opp i butikkhyllene. Så hva med å være litt retro, og lage til et grønnsak- og dip-bord til snacks etter (ski)turen sammen med denne oransjevinen? Det kan bli et skikkelig digg avbrekk fra snop, kjøtt- og rødvinsmarathonet påsken ofte kan føles som.

Drikk nå eller lagre i 2-5 år:

Galliano Borgo Maragliano Alta Langa Blanc de Blancs 2020
Basisutvalget, kategori 4,
300,70,-

Inne på basis også, så fint! Det betyr at mange av dere kan få fatt i nettopp denne vinen allerede nå i påskeuken. Laget på 100% Chardonnay kan du vente deg en frisk og fruktig nese som er dominert av sitrus- og eplenoter. Men det som er gøy med denne varianten fra Italia, er at du også får et fint innslag av steinfrukter som hvit fersken. I tillegg kommer det digge smaker pga champagnemetoden, slik som kjeks og deig-aromaer grunnet kontakten med bunnfallet. Den har fine bobler, tydelig syre, lang ettersmak og god fruktighet. Dette er ikke feil! Drikk alene eller sammen med antipasti, som en ekte italiener.

Drikk nå:

Marto Weiss 2022
Bestillingsvare, inne på to pol
296,90,-

Ikke så overraskende, er jo denne vinen her oransje. Så selv om den sorteres som hvitvin, har den fått nok skallkontakt til at den har opparbeidet seg både litt tanniner og denne vakre fargen. Den dufter fint av tropiske frukter, så vel som sitrus i form av grapefrukt og sitroner. Den har en god munnfølelse, fin syre og er behagelig og fin å drikke. Prøv den til nevnte retor-rett, eller enkle retter med kylling eller kjøttfulle fisker som torsk og brosme.

Joys har en master i litteraturvitenskap hvor hun skrev om mat og vin i litteraturen. Ellers er Joys utdannet vinkelner ved Kulinarisk akademi (2015) hvorpå hun ble kåret til årets smaker i 2015.
Picture of Madeleine Joys
Bjeffet frem av Labrador