Vin og mat

(+) Dette er den beste Muscadet`en på markedet!

Øyhopping i vinland
Vår vinekspert Madeleine Joys kommer med ukentlige anbefalinger.
Publisert Sist oppdatert

Nå kan vi endelig slappe litt av før nyttårsfeiringen starter. Ha late dager i sofakroken, foran peisen eller på hytten. Magen og hodet er kanskje sliten av intense viner, høy syre og mye tanniner? Denne spalten er derfor dedikert til enkle, gode og snille viner som kan pleie en sliten julekropp.

Første vin ut er en ukomplisert, men leskende fransk hvitvin. Laget i Loire på en drue vi ofte glemmer. Men Muscadeter er helt perfekt til så mye mat, og skikkelig digg for seg selv. Prisen er ofte svært gunstig, så her får også lommeboken seg en pause.

I rødvinsavdelingen går jeg også for en klassiker. Dere ble kjent med produsenten forrige uke gjennom deres helt enestående vin Santo. Men denne karen kan også lage rødvin! I Radda i Chianti holder Alessandro og familien på med noe magisk vinmaking. Han var i Bergen nå i høst og viste meg hele rangen sin. Hver flaske var unik, kompleks og som fløyel i munnen. De bruker primært betongtanker til gjæringsprosessen, og kun brukte fat til lagring. Dette gir en fin syre, frukt og ikke minst behagelige tanniner. Jeg anbefaler enkeltvinmarksvinen deres Boscone denne uken, men alt fra Monterinaldi er trygt å prøve.

Nå kan vi endelig slappe litt av før nyttårsfeiringen starter. Ha late dager i sofakroken, foran peisen eller på hytten. Magen og hodet er kanskje sliten av intense viner, høy syre og mye tanniner? Denne spalten er derfor dedikert til enkle, gode og snille viner som kan pleie en sliten julekropp.

Første vin ut er en ukomplisert, men leskende fransk hvitvin. Laget i Loire på en drue vi ofte glemmer. Men Muscadeter er helt perfekt til så mye mat, og skikkelig digg for seg selv. Prisen er ofte svært gunstig, så her får også lommeboken seg en pause.

I rødvinsavdelingen går jeg også for en klassiker. Dere ble kjent med produsenten forrige uke gjennom deres helt enestående vin Santo. Men denne karen kan også lage rødvin! I Radda i Chianti holder Alessandro og familien på med noe magisk vinmaking. Han var i Bergen nå i høst og viste meg hele rangen sin. Hver flaske var unik, kompleks og som fløyel i munnen. De bruker primært betongtanker til gjæringsprosessen, og kun brukte fat til lagring. Dette gir en fin syre, frukt og ikke minst behagelige tanniner. Jeg anbefaler enkeltvinmarksvinen deres Boscone denne uken, men alt fra Monterinaldi er trygt å prøve.

Nyt romjulen, og takk for i år!

Gleder meg til nye 52 vinspalter i 2025!

Drikk nå:

Dom. de la Fessardière Muscadet Sèvre et Maine La mer qu’on voit danser
Bestillingsutvalget, inne på 10+ pol
209,90,-

Vinen har en frisk og ungdommelig grønngul farge. Den dufter fint av sjømineraler og friske frukter som sitron, grønt eple og honningmelon. Den har en behagelig munnfølelse, og passende 11,5% alkohol. Den er perfekt til blåskjell, kveite, eller brosme, gjerne med en skalldyr- eller smørsaus. Fin romjulsmat mellom alt kjøttet med andre ord.

Drikk nå eller lagre i 2-10 år:

Monterinaldi Chianti Classico Vigneto Boscone 2018
Bestillingsutvalget, inne på fire pol
439,90,-

Man kan bli glad bare av å se på den briljante rødfargen på denne vinen. Den dufter lekkert av kirsebær, fioler, sort te og urter. Smaken er laaang, og preget av både røde og blå steinfrukter så vel som det florale du fikk på nesen. Her kan du gjerne steke noe tørrmodnet kjøtt og ha en enkel bordelaise-saus til, og kanskje noen stekte kantareller? Enkelt, men magisk.

Bjeffet frem av Labrador