Vin og mat

(+) Årets ferskeste vin er lansert!

Øyhopping i vinland
Vår vinekspert Madeleine Joys kommer med ukentlige anbefalinger.
Publisert Sist oppdatert

Den tredje torsdagen i november lanseres en rekke viner med en spesiell historie. I motsetning til alt annet som er tilgjengelig på markedet, har disse vinene hatt hele sitt liv i år.

De har vært små knopper på vinranken i februar, druekart om våren og saftige bær» i høst. Så har de blitt høstet, presset, fermentert, tappet og flasket. Til de nå stod klar på alle landets pol i går- ivrige for å få slippe ut av kartongene, av flaskene og ned i glasset ditt.

Dette er ikke tunge viner. De er ikke komplekse, og heller ikke dyre. Men de er gode, lekne, leskende og lette. De er laget på den fruktige druen Gamay, og er kanskje akkurat det du trenger en mørk torsdag (eller fredag som i dag) i november? Du vil ha noe ukomplisert, noe du kan servere lett avkjølt, men som ikke er hvitvin nå som gradestokken har krøpet under null i store deler av landet.

Den tredje torsdagen i november lanseres en rekke viner med en spesiell historie. I motsetning til alt annet som er tilgjengelig på markedet, har disse vinene hatt hele sitt liv i år.

De har vært små knopper på vinranken i februar, druekart om våren og saftige bær» i høst. Så har de blitt høstet, presset, fermentert, tappet og flasket. Til de nå stod klar på alle landets pol i går- ivrige for å få slippe ut av kartongene, av flaskene og ned i glasset ditt.

Dette er ikke tunge viner. De er ikke komplekse, og heller ikke dyre. Men de er gode, lekne, leskende og lette. De er laget på den fruktige druen Gamay, og er kanskje akkurat det du trenger en mørk torsdag (eller fredag som i dag) i november? Du vil ha noe ukomplisert, noe du kan servere lett avkjølt, men som ikke er hvitvin nå som gradestokken har krøpet under null i store deler av landet.

Så kanskje det var nettopp det vinbøndene i Beaujolais kjente på da de bestemte seg for å lansere deler av produksjonen sin så tidlig? Blodfersk, rimelig og forfriskende? Det skal dog sies at selv om ukens anbefalinger er av den enklere sorten, er det all grunn til å følge med på nevnte produsenters vanlige» viner i tillegg. For selv om dette går innunder jus»-kategorien i leskenhet, kan disse folka lage vin. Drikk dem både i bojonovo-variant, så vel som de vanlige cuveene deres.

Her får du mine top hits i form av anbefalinger du bør holde utkikk etter når du svinger forbi ditt lokale pol på vei hjem i dag. Disse må jeg ha hvert år. Og drikk dem unge, dette er ikke lagringsviner.

Skål, le beaujoliais nouveau est arrivé!

Klassiker som aldri trår feil:

Jean-Paul Brun L’Ancien Beaujolais Nouveau 2024
Tilleggsutvalget, inne på 10+ pol
234,90,-

Lesk med noe struktur. Funker til lette kjøttretter og kremet pasta.

Kultprodusent du må få med deg:

Foillard Beaujolais Nouveau 2024
Tilleggsutvalget, inne på 10+ pol
269,90,-

Superlesk. Denne har vært den beste bojo novoen i flere år på rad.

Leker seg på etikett og på smak:

Ch. Cambon Beaujolais Nouveau 2024
Tilleggsutvalget, inne på 10+ pol
226,90,-

Fruktjus med god stemning. Ikke la deg skremme av designet, dette er kvalitet.

Kultprodusent nr to!
Ta med noen av disse også:

Ch. Thivin Gamay Noir Beaujolais Nouveau 2024
Tilleggsutvalget, inne på 10+ pol
214,90,-

Den rimeligste varianten. Superleskende og bærpreget. Det er ganske utrolig at du får dette for rett over 200-lappen.

Joys har en master i litteraturvitenskap hvor hun skrev om mat og vin i litteraturen. Ellers er Joys utdannet vinkelner ved Kulinarisk akademi (2015) hvorpå hun ble kåret til årets smaker i 2015.
Picture of Madeleine Joys
Bjeffet frem av Labrador