Nyheter

(+) Sør-Afrika, sa du?

Teamet
Publisert Sist oppdatert

Obs! Denne saken er over 12 måneder gammel.

Nå har det vært mye klassisk i monitor i det siste. Side opp og ned med Champagne, Burgund og Bordeaux-blends med tradisjonelle druer i ukesvis. Jeg merker vi trenger en pause, og i tillegg er det samtidig snart et år siden jeg var på vintur til annerledeslandet Sør-Afrika. Et mangefasettert land, både med tanke på typografi, økonomi og ønologi. Her finner du det beste og i noen tilfeller det verste innenfor alle kategoriene. Men siden min jobb er å anbefale ting, går jeg selvfølgelig for det beste fra dette spennende vinlandet.

Dagens viner er svært forskjellige. Den første er laget på Sør-Afrikas perle, nemlig Chenin Blanc. Men denne er fatlagret på hele 50% nye franske eikefat. I mange tilfeller kan det bli for mye, men ikke her. Gled deg til det beste av to verdener- fatbruk og den fruktige Chenin Blancen i kombinasjon.

Neste vin er for en utfordring å regne for dere som vanligvis kun drikker klassiske druer. Dette er på motsatt ende av skalaen i forhold til en dempet og mineralsk Chablis. Her skrur vi opp volumet på aromatisk-skalaen til maks. Jeg har tidligere anbefalt både spanske og franske viner (for eksempel fra kultprodusenten Matassa) på samme drue, men også i Sør-Afrika kan man lage strålende Muscat d’Alexandrie. Mosten har også fått modnet seg sammen med skallet, så her har du altså det vi kaller for en oransjevin- viner som på grunn av nettopp denne har nok struktur, men også frukt til å takle det meste av mat du kunne tenke deg. En oransjevin er like allsidig som en god musserende vin, så hvorfor ikke prøve noe nytt, leskende og gøy som kan lyse opp en traust fredag i mars?

Nå har det vært mye klassisk i monitor i det siste. Side opp og ned med Champagne, Burgund og Bordeaux-blends med tradisjonelle druer i ukesvis. Jeg merker vi trenger en pause, og i tillegg er det samtidig snart et år siden jeg var på vintur til annerledeslandet Sør-Afrika. Et mangefasettert land, både med tanke på typografi, økonomi og ønologi. Her finner du det beste og i noen tilfeller det verste innenfor alle kategoriene. Men siden min jobb er å anbefale ting, går jeg selvfølgelig for det beste fra dette spennende vinlandet.

Dagens viner er svært forskjellige. Den første er laget på Sør-Afrikas perle, nemlig Chenin Blanc. Men denne er fatlagret på hele 50% nye franske eikefat. I mange tilfeller kan det bli for mye, men ikke her. Gled deg til det beste av to verdener- fatbruk og den fruktige Chenin Blancen i kombinasjon.

Neste vin er for en utfordring å regne for dere som vanligvis kun drikker klassiske druer. Dette er på motsatt ende av skalaen i forhold til en dempet og mineralsk Chablis. Her skrur vi opp volumet på aromatisk-skalaen til maks. Jeg har tidligere anbefalt både spanske og franske viner (for eksempel fra kultprodusenten Matassa) på samme drue, men også i Sør-Afrika kan man lage strålende Muscat d’Alexandrie. Mosten har også fått modnet seg sammen med skallet, så her har du altså det vi kaller for en oransjevin- viner som på grunn av nettopp denne har nok struktur, men også frukt til å takle det meste av mat du kunne tenke deg. En oransjevin er like allsidig som en god musserende vin, så hvorfor ikke prøve noe nytt, leskende og gøy som kan lyse opp en traust fredag i mars?

Drikk nå eller lagr i 5-10 år:

Ken Forrester The FMC Chenin Blanc 2022

Bestillingsvare, inne på 7 pol

575,-

Av førti år gamle vinstokker høster Forrester hver ranke opp til ti ganger for å kun plukke druene når de er perfekt modne. Resultatet er en vin med en intens gulfarge og en duft som er like konsentrert og rommer aromaer fra fat til fruktfest. Dette er som en vellaget Burgund, bare med mye mer frukt! Tenk melon, stjernefrukt og aprikos som mesterlig balanseres mot fat og mineraler. Dette er en stor, rundt og behagelig vin. Drikk til kamskjell med appelsinsaus, kylling med honning eller smørbakt kveite med fruktig tilbehør.

Drikk nå:

Adriaan Van Zyl Muscat d’Alexandrie

Bestillingsvare,

299,90,-

Med den oransje og fine fargen vet man at man nettopp har med en oransjevin å gjøre. Muscat d’Alexandrie er som sagt en høyaromatisk drue, og vinen dufter gul steinfrukt, blomster og det den faktisk er laget av- nemlig drue (som er typisk for nettopp Muscat-druene). Den har en fin tørrhet etter skallkontakten, men først og fremst er den leskende og fruktig med de samme aromaene du fant på nesen ispedd en god porsjon moden sitrusfrukt. Tar du utfordringen med å prøve noe helt nytt? Vinen kan tilpasse seg de fleste retter fra sjø, grønnsaks- og fugleverdenen, så her kan du være så kreativ du bare vil!

Joys har en master i litteraturvitenskap hvor hun skrev om mat og vin i litteraturen. Ellers er Joys utdannet vinkelner ved Kulinarisk akademi (2015) hvorpå hun ble kåret til årets smaker i 2015.
Picture of Madeleine Joys
Bjeffet frem av Labrador