Nyheter

(+) Jakttid – hvilken vin velger man?

Teamet
Publisert Sist oppdatert

Når vekkerklokken ringer første september hver høst, våkner en hel gjeng litt for tidlig og litt for glade opp fra dynene sine.

Dette er (bokstavelig talt) startskuddet på hjortejaktenVestlandet, og noen kan ikke få gledet seg nok. Jakt er viltpleie i form av at man holder bestanden på et bærekraftig nivå der man sikrer at man har friske og sunne individer som får nok mat og plass til å leve. Og biproduktet av denne politikken er jo at vi får tilgang på det som må være verdens beste kjøtt.

Hjortekjøttet er bærekraftig, uten rester av medisiner, ei heller oppfostret på kraftfor. Det er magert, sunt og magisk godt. Selv spiser jeg heller sjeldnere, men bedre kjøtt, og nå når vi er midt i jakten, er lørdagsmiddagene forbeholdt hjorten. Nå, drøye tre uker inn i jakten har man til og med rukket å skyte, flå, og ikke minst modne hjorten klar for stekepannen.

Når vekkerklokken ringer første september hver høst, våkner en hel gjeng litt for tidlig og litt for glade opp fra dynene sine.

Dette er (bokstavelig talt) startskuddet på hjortejaktenVestlandet, og noen kan ikke få gledet seg nok. Jakt er viltpleie i form av at man holder bestanden på et bærekraftig nivå der man sikrer at man har friske og sunne individer som får nok mat og plass til å leve. Og biproduktet av denne politikken er jo at vi får tilgang på det som må være verdens beste kjøtt.

Hjortekjøttet er bærekraftig, uten rester av medisiner, ei heller oppfostret på kraftfor. Det er magert, sunt og magisk godt. Selv spiser jeg heller sjeldnere, men bedre kjøtt, og nå når vi er midt i jakten, er lørdagsmiddagene forbeholdt hjorten. Nå, drøye tre uker inn i jakten har man til og med rukket å skyte, flå, og ikke minst modne hjorten klar for stekepannen.

Det som er ekstra digg, er at skogen selv fasiliteter for det best egnete tilbehøret i samme periode. I år igjen er det et såkalt soppår» der det tilnærmet flommer over av digge kantareller, kremler, piggsopp og div rørsopp som lengter etter å få være med hjem i kurven din.

Til vilt er det alltid lurt å gå til Rhône, eller finne andre Syrah– eller Grenache-baserte rødviner. Her får du frukt, eleganse, men også tette, komplekse viner som rett og slett lukter skog, blodig biff og blåbær. Nesten som en jakttur, kanskje?

Ukens anbefalinger består av en magisk Syrah fra Sør- Afrika som fint kan konkurrere med de franske originalene. Men så må vi jo til Rhône, nærmere bestemt Gigondas til en helt fantastisk fin klassiker jeg må drikke hvert år i viltsesongen. Her dobler vi prisen, men hoppet i kvalitet er tilsvarende. Begge passer dog godt til sine respektive anledninger. Så hold på jakthatten og klargjør deg til noen power-viner du kan drikke sammen med årets hjortekjøtt.

Drikk nå eller lagr i 2-5 år:

Gabriëlskloof Whole Bunch Syrah 2023

Bestillingsutvalget, inne på 10+ pol

289,90,-

Vinen er tett og fin, blårød i fargen. Her lukter det skog! Tenk krekling, bjørnebær, granbar ogfrukt. Vinen er intens og fyldig, og smakene minner om aromaene på nesen. Lag deg en hjortebiff eller stek med smørstekte kantareller, bakte rotfrukter og en sjysaus med rødvin og mørke bær som nettopp bjørnebær, blåbær eller krekling- så har du en fantastisk kombo foran deg.

Drikk nå eller lagr i 2-10 år:

Dom. Santa Duc Gigondas Clos Derrière Vieille 2019

Bestillingsutvalget,

629,90,-

Med en nydelig rødfarge som matcher biffen kan du glede deg til å dufte mørke, røde bær, litt anis, einer og lær på nesen. Dette er en vin med kraftige tanniner selv om den allerede har fått hvilt seg fem år i kjelleren. Den er konsentrert, intens og kraftig og klarer derfor fint et mer krevende tilbehør slik som en kremet saus eller enda mer smaksrike sopper som morkler eller steinsopp. Langstek en lårtunge av hjort for å beholde den fin og rosa på innsiden, eller gå for ytrefileten. Og om du ikke får fatt i hjort, kan du fint velge elg eller en godt modnet angusokse isteden.

Joys har en master i litteraturvitenskap hvor hun skrev om mat og vin i litteraturen. Ellers er Joys utdannet vinkelner ved Kulinarisk akademi (2015) hvorpå hun ble kåret til årets smaker i 2015.
Picture of Madeleine Joys
Bjeffet frem av Labrador