Nyheter
Hva skjedde egentlig med sommeren?
Etter fire uker med tilnærmet uavbrutt høysommer, kom uværet Floris» litt vel brått på.
Synes ikke dere også det? For en omstilling! Og selv om sjøen nå holder nærmere ti grader
varmere enn lufttemperaturen (og jeg derfor egentlig kunne gått for å ta meg et sjøbad), finner
jeg meg selv hutrende foran peisen.
Så da var altså høsten her. Men uansett om det er Floris» eller livet som treffer deg midt i fleisen, har man alltids et valg på hvordan man responderer på faktisk eller metaforisk motvind. Min løsning blir derfor å heller tjuvstarte den mørke og ruskete delen av året med å skifte stil på både mat og vin.
For hallo. Høsten er jo ikke bare kjip! Nærmere tvert om! Vi går nå inn i de beste sankemånedene. Og for en som kan bli stresset av å ikke komme seg ut på sopptur, bærtur, fisketur eller jakt, er vi nå på vei inn i en slags nirvanatilstand for sankere.
Kurven min er allerede full av kantareller. De første steinsoppene er rett rundt svingen, og hjortejakten starter om under en måned. Jeg så med glede at jeg fortsatt hadde godt av hjortekjøtt i frysen, så det innbyr jo til å fråtse av nevnte råvare frem til 01.09 for å rydde plass til årets sesong.
Til vilt og sopp, trenger vi kraftigere kost i glasset. Mine favorittområder for viltviner, er Rhone og Piemonte. I Rhone finner jeg saftige, deilige, men likevel strukturerte viner på Syrah-druen.
I Piemonte er det bare å meske seg i Nebbioloer, og gjerne velge dem med litt alder. Da får du aromaer som skogbunn, sopp, modnet kjøtt. Ja, alt du også er på vei ut på kjøkkenet ditt for å tilberede.
Så selv om jeg håper august går tilbake til å være en vanlig, varm sommermåned, er i alle fall jeg klar for å omfavne den høstligheten den allerede har gitt oss med å meske meg med nevnte dråper i glasset.
Drikk nå eller lagr i 2-7 år:
Jean-Baptiste Souillard Syrah 2022
Bestillingsutvalget: 349,90,-
Det er noe som bare er superdigg med ren Syrah. Bare fargen er tiltalende, med sin dype, blårøde tone.
Dette er absolutt en fruktdreven variant, med aroma av blåbær, bjørnebær og urter.
Tanninene blir fint balansert av en god munnfølelse, og vinen roper etter å bli servert til
kjøtt.
Drikk til skikkelig svinenakke, rype eller hjortebiff.
Drikk nå eller lagr i 10+ år:
Crissante Alessandria Barolo Capalot 2018
Bestillingsutvalget, inne på ett pol: 579,90,-
Åh, nam. Da var vi her igjen. Med sin klassiske, transparente Nebbiolofarge, får jeg nesten
sommerfugler i magen av å bare se på vinen.
Den tar meg rett hjem til Piemonte og fantastiske matminner fra trøffelfestivalen i Alba.
Alderen har satt et behagelig og soft preg på vinen, der tanninene har blitt noe avslepne og toner av tørket frukt og sedertre har dukket opp.
Akkurat slik man vil. Drikk til alle retter med storvilt, eller bare til en perfekt steinsopp-pasta
eller risotto.