Investor

(+) Høst = Nebbiolotid

Store endringer i Investornytt – Godt nyttår
Madeleine Joys.
Publisert Sist oppdatert

Obs! Denne saken er over 12 måneder gammel.

Etter en svipptur til Italia i forrige uke i 30 varmegrader og det som egentlig føltes som høysommer, var fallhøyden stor da jeg landet til grå tåkeskyer og regn på Gardemoen. Det som nå virket som en uendelig lang periode med mørketid, ble plutselig lettere å håndtere da jeg begynte å se rundt meg. Bladene hadde begynt å få høstfargene sine, luften var crisp og fin, og så hadde jeg jo med meg et lite stykke flytende Italia i bagasjen. For denne mørketiden betyr også innetid, jakttid og soppsesong. Og det som passer til alle disse tre tingene er digge, norditalienske rødviner.

Denne uken har derfor fokus på druen Nebbiolo siden jeg begynte spalten med å snakke om tåke. For druen har nemlig navnet sitt fra det italienske navnet for tåke, nebbia. I tillegg er det få ting som passer bedre til vilt og sopp enn nettopp Nebbiolo. Her på Vestlandet har de ivrigste jegerne ikke bare fått de første hjortedyrene i hus, men de har også rukket å få dem perfekt mørnet og partert. Det magre hjortekjøttet passer perfekt til vinens egenskaper da de ligner på mange måter; selv om kjøtt og vin er kraftig på smak, er det først og fremst raffinerte og klare aromaer i fokus. Og om du vil bli en reser på blindsmaking, følg med nå: Om du får en rødvin som er transparent og lys på fargen, vil det i de fleste tilfeller enten være vår venn Pinot Noiren, eller ukens drue: Nebbiolo. Om tanninene er silkemyke er det etter all sannsynlighet førstnevnt, men om de er kraftige er det en Nebbiolo du har i glasset. Ukens anbefalinger spriker fra den litt lettere og fruktdrevende Langhe Nebbioloen fra Olek Bondonio til den mer komplekse og dypere Baroloen til Scarzello.

Så nyt høsten med disse fantastiske piemontesiske vinene i glasset, så blir også de mørke høstmånedene til en liten fest.

Etter en svipptur til Italia i forrige uke i 30 varmegrader og det som egentlig føltes som høysommer, var fallhøyden stor da jeg landet til grå tåkeskyer og regn på Gardemoen. Det som nå virket som en uendelig lang periode med mørketid, ble plutselig lettere å håndtere da jeg begynte å se rundt meg. Bladene hadde begynt å få høstfargene sine, luften var crisp og fin, og så hadde jeg jo med meg et lite stykke flytende Italia i bagasjen. For denne mørketiden betyr også innetid, jakttid og soppsesong. Og det som passer til alle disse tre tingene er digge, norditalienske rødviner.

Denne uken har derfor fokus på druen Nebbiolo siden jeg begynte spalten med å snakke om tåke. For druen har nemlig navnet sitt fra det italienske navnet for tåke, nebbia. I tillegg er det få ting som passer bedre til vilt og sopp enn nettopp Nebbiolo. Her på Vestlandet har de ivrigste jegerne ikke bare fått de første hjortedyrene i hus, men de har også rukket å få dem perfekt mørnet og partert. Det magre hjortekjøttet passer perfekt til vinens egenskaper da de ligner på mange måter; selv om kjøtt og vin er kraftig på smak, er det først og fremst raffinerte og klare aromaer i fokus. Og om du vil bli en reser på blindsmaking, følg med nå: Om du får en rødvin som er transparent og lys på fargen, vil det i de fleste tilfeller enten være vår venn Pinot Noiren, eller ukens drue: Nebbiolo. Om tanninene er silkemyke er det etter all sannsynlighet førstnevnt, men om de er kraftige er det en Nebbiolo du har i glasset. Ukens anbefalinger spriker fra den litt lettere og fruktdrevende Langhe Nebbioloen fra Olek Bondonio til den mer komplekse og dypere Baroloen til Scarzello.

Så nyt høsten med disse fantastiske piemontesiske vinene i glasset, så blir også de mørke høstmånedene til en liten fest.

Drikk nå eller lagr i 5+ år:

Olek Bondonio Langhe Nebbiolo 2021

Bestillingsutvalget, inne på hovedpolet i Bergen

407,80,-

Vinen er lys rød på fargen og dufter kirsebær, blåplomme og mandel. Den smaker helt nydelig! Tenk på fioler og anis- Men dette er først og fremst en fruktig Nebbiolo som gjerne vil drikkes nå og fint kan tåle 5-8 år til. Vinen har sylskarp frukt, god syre og perfekte piemontetanniner- Her er det bare å lage hjemmelaget pasta med masse steinsopp og litt hvit albatrøffel på toppen, nam!

Drikk nå eller lagr i 10+ år:

Scarzello Barolo Vigna Merenda 2018

Bestillingsutvalget, inne på fire pol

737,-

Det beste med høsten er det å få lov å drikke slike viner til en blodfersk hjortebiff med en rik saus til. Bare ved å se den lyse, rødbrune perfekt modne nebbiolofargen kan man bli glad. Vinen dufter av pen» fatbruk, kirsebær, coktailbær, fioler og røde frukter. Den smaker marsipan, kirsebær, lakris og sedertre. Vinen er fortsatt fruktig og fin, men den har et fint slør av lagringsaromaer og en pepret og fin finish. Men når det er sagt, er både kvaliteten, tanniner og syre så høy at vinen kan ha et langt liv foran seg i kjelleren. Og selv om vin nr 1. var strålende, er vi her opp et kvalitetshakk, noe som naturlig nok også gjenspeiler seg i prisen- Jeg vil likevel omtale det som et godt kjøp med tanke på hva du får i glasset.

Joys har en master i litteraturvitenskap hvor hun skrev om mat og vin i litteraturen. Ellers er Joys utdannet vinkelner ved Kulinarisk akademi (2015) hvorpå hun ble kåret til årets smaker i 2015.
Picture of Madeleine Joys
Bjeffet frem av Labrador