Diverse

(+) Rosévinen er endelig her!

Øyhopping i vinland
Vår vinekspert Madeleine Joys kommer med ukentlige anbefalinger.
Publisert Sist oppdatert

Et like sikkert vårtegn som dunkende bass fra russebusser, er det at polet plutselig får en helt egen avdeling dedikert til digge, lyserosa flasker. Rosévinen er her. Endelig.

Eller, man kan alltids få tak i noen flasker året gjennom, men denne vinstilen (med et par hederlige unntak) gjør seg aller best kort tid etter tapping. Du vil altså jakte vinene som har forrige høsts årgang på etiketten. Det betyr at 2023 regnes som gammelt, og 2024 er det du vil ha.

Mange har sikker sine favoritter, som enten er de lyse, lette, Provence-stil-vinene, mens den andre halvdelen foretrekker de dypere, fruktdrevne variantene. Min plan er derfor å ta for meg begge stiler, men faktisk uten å inkludere vin fra roséverdenens kjerneområde, Provence. For det har dere alle smakt, har dere ikke?

Turen går denne uken til de lyse, lette og florale, mens neste uke blir dedikert til de intense, fruktdrevende. Dette er også fordi at det er lurt å ha noen godt kjølte flasker på lur av nevnte sort til lørdag. For med en værmelding som tyder på at alle i bunad bør koke over, er det vel færre ting som frister mer enn et glass iskald rosé uten for mye motstand?

Kos deg, og gratulerer med grunnlovsdagen på 17. mai!

Drikk nå:

Leitz Rheingau Pinot Noir Rosé 2024
Basisutvalget, kategori 3
155,-

Ja nei, ikke vet jeg hva som har skjedd, men da jeg kjøpte vinen lå den inne for beskjedne 167,90,- Nå er den enda billigere, men like god! Det er jo ganske magisk at man får en hel flaske florlett tysk kvalitetsvin for samme pris som et enkelt glass ute. Vinen er vakker, lys lakserosa på fargen og dufter fint av modne bringebær og blomster. Syren er strålende, vinen er leskende og ja, akkurat det du vil ha en dag i solen. Løp og kjøp.

Drikk nå:

Planeta Rosé 2024
Basisutvalget, kategori 5/6
189,90,- (og 349,90,- på magnum)

Også på Sicilia lager man digge Provence-aktige roséviner. Her kan du forvente en fin og fruktig rips- og eplearoma sammen med noe mer herbalt som rosmarin i tillegg til det florale. Også denne er superleskende, men hakket mer matvennlig enn forrige vin da du fint kan drikke den sammen med lette grillretter av fisk eller lyst kjøtt. Også her får du mye, god og 17. mai-vennlig vin for pengene.

Bjeffet frem av Labrador